eur:
391.94
usd:
366.69
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Dallas, 2018. május 4.Donald Trump amerikai elnök az amerikai Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) évenkénti kongresszusán a texasi Dallasban 2018. május 4-én. (MTI/AP/Sue Ogrocki)
Nyitókép: Sue Ogrocki

Donald Trump megosztaná az Európai Uniót

A Bruxinfo főszerkesztője szerint nemcsak az orosz, de az amerikai elnök is megpróbálja megosztani az Európai Uniót. Gyévai Zoltán az InfoRádió Brüsszeli Hét című műsorában azt mondta: nem nyíltan, de a közösségen belül is gyakran elismerik, hogy Donald Trump kritikáinak vannak igazságalapjai.

Mindenki – keletről és nyugatról is – megpróbálja felszalámizni az Európai Uniót – hangsúlyozta Gyévai Zoltán. A Bruxinfó főszerkesztője kiemelte: ennek oka, hogy az egységes államszövetség „merev és kemény tömböt tud képviselni”.

Donald Trumpnak igaza van abban, hogy az amerikai kereskedelmi mérleg az EU-val és Németországgal szemben negatív, és ez az olló egyre inkább növekszik. Bár az amerikai elnök próbál megoldást találni a problémára, az eszközöket azonban rosszul választja meg, ami kontraproduktivitást eredményez – vélekedett Gyévai Zoltán.

„Nem veszi figyelembe például azt, hogy az amerikai gazdaság sem elzártan, izoláltan működik a világgazdaságtól”

– tette hozzá. Donald Trump protekcionista intézkedései az Egyesült Államok gazdaságát is sújtja.

Még az amerikai hadiipar beszállító láncában is rengeteg külföldi – köztük európai – cég van. A protekcionista intézkedések így az ország hadászatára is jelenthetnek problémát – tette hozzá a szakértő.

Egyesek szerint célravezetőbb lenne, ha az amerikai elnök az árfolyamokkal próbálna meg játszani és elérni az euró erősödését. Ebben az esetben az USA-ba áramló európai export kevésbé lenne kifizetődő, így a szövetségi állam gazdasága jobban járhatna – mondta a Bruxinfo főszerkesztője.

Az európai országok körében riadalmat kelt, hogy úgy érzik, az Egyesült Államok tabukat döntöget és olyan sebességgel rúgja fel a meglévő konszenzusokat, hogy azzal már-már a transzatlanti egységet és az egész demokratikus értékrendet fenyegetik. Nem mindegy, hogy a liberális demokratikus rend oszlopának tekintett Amerika hogyan viselkedik, kivel barátkozik és a barátainak milyen üzenetet küld – hangsúlyozta Gyévai Zoltán. „Nagyon fontos most, hogy kiáll-e vajon a NATO alapértékeiért, az 5. cikkért, ami a kollektív védelemről szól” – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×