eur:
395.49
usd:
366.56
bux:
65613.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Németország 2,9 milliárd eurót keresett a görög mentőcsomagon

Németország a görög mentőcsomag egyik legnagyobb haszonélvezőjeként 2010 óta 2,9 milliárd euró kamatjövedelemre tett szert - idézi a dpa hírügynökség német kormánynak a Zöldek megkeresésére adott válaszát.

A német kormánynak elsősorban az Európai Központi Bank (EKB) értékpapírpiaci programja (Securities Market Programme, SMP) keretében vásárolt görög államkötvényekből származott a nyeresége. A jelentés szerint a Bundesbank 2017-ig 3,4 milliárd euró kamatnyereségre tett szert az SMP programban végzett vásárlások után. Ebből 900 millió euróval töltötték fel az ESM (Európai Stabilitási Mechanizmus) alapot. A fennmaradó 2,5 milliárd euró a KfW befektetési bank 400 millió eurós kamatjövedelmével együtt 2,9 milliárd euróra egészíti ki a német költségvetés Görögország meghitelezéséből származó bevételét.

"Minden ellenkező híreszteléssel szemben Németország vastagon profitált a görögországi válságból" - jelentette ki Sven-Christian Kindler, a német Zöldek költségvetési szakértője, hozzátéve, hogy miután Görögország szigorúan takarékoskodott és tartotta magát vállalt kötelezettségeihez, eljött az ideje annak, hogy "az Eurogroup is tartsa magát ígéretéhez". Németországnak és Európának segítő kezet kell nyújtania Görögországnak - szögezte le a politikus.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×