eur:
393.29
usd:
367.95
bux:
65896.84
2024. április 24. szerda György
Pahoa, 2018. május 23.Légi felvétel a Kilauea tűzhányó lávafolyamáról, amint felperzseli az útjában lévő növényzetet a hawaii nagy szigeten fekvő Pahoa város környékén 2018. május 22-én. A világ egyik legaktívabb tűzhányójának számító Kilauea vulkáni tevékenysége május 3. óta tart. A környékén kötelező kitelepítés van érvényben, a lávafolyam eddig 44 házat pusztított el. Jelenleg tilos az óceánban való fürdőzés a térségben, mert a láva és az óceánvíz találkozásakor veszélyes sósav keletkezhet, a vulkán pedig egyre nagyobb mértékben lövell ki szintén mérgező kén-dioxidot. (MTI/EPA/Paradise Helicopters/Bruce Omori)
Nyitókép: BRUCE OMORI

Egyre durvább a helyzet Hawaii-n: a vulkanikus szmog is veszélyes

Elrendelték a kötelező kitelepítést Hawaii nagyszigetének egy részén, mert a lávafolyam újabb településeket fenyeget és a vulkanikus szmog is veszélyes az egészségre. Közben ébredezik Indonézia legnagyobb tűzhányója, a Merapi is, amelynek tövében 4 millió ember él. Harangi Szabolcs, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetője beszélt a részletekről.

Jelenleg a Hawaii nagy sziget jelentős részén teljesen normális az élet, azonban a kelet-dél-keleti részen súlyosbodik a helyzet - mondta Harangi Szabolcs, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetője.

"A lávafolyás másfél kilométerre van egy olyan úttól, amit ha elvág, akkor az ott élőknek az egyetlen menekülési útvonalát vágja el"

- vélte a kutatásvezető, aki hozzátette, becslések szerint a láva felgyorsulhat akár óránként 4-500 méter sebességre is, mivel a láva egy lejtős lakott terület felé fog befolyni, ezért gyorsul.

Pahoa, 2018. május 28.
Izzó láva tör fel a Kilauea tűzhányó kráteréből a hawaii nagy szigeten fekvő Pahoa környékén 2018. május 27-én. A világ egyik legaktívabb tűzhányójának számító Kilauea vulkáni tevékenysége május 3-a óta tart. (MTI/EPA/Bruce Omori/Paradise Helicopters)
Izzó láva tör fel a Kilauea tűzhányó kráteréből a hawaii nagy szigeten fekvő Pahoa környékén 2018. május 27-én. A világ egyik legaktívabb tűzhányójának számító Kilauea vulkáni tevékenysége május 3-a óta tart. (MTI/EPA/Bruce Omori/Paradise Helicopters)

Harangi Szabolcs kifejtette, hogy ezen kívül van egy másik lávafolyam is, ami dél-dél-kelet irányában halad egy másik hasadékból és az óceáni partvidéket közelíti, és egy másik kisebb házakból álló települést veszélyeztet. Ez további problémákat okozhat.

Vulkanikus szmog hatása

Igen súlyos vulkáni szmog alakult ki a térségben.

"Az izzó lávafolyam és a hideg víz találkozása következtében egy heves reakció zajlik, kisebb robbanások is bekövetkezhetnek, fehér vízgőzfelhő száll fel"

- mondta a szakértő. Kifejtette azt is, hogy ebben sósavgáz és nagy mennyiségű kőzetüvegszilánkok vannak, amelyek belégzése komoly egészségügyi kockázatot jelent. Ez különösen napközben jelent veszélyt. A hasadék mentén kiáramló kén-dioxid gázok pedig súlyosbítják a helyzetet.

A térségben elrendelték a kötelező kitelepülést, ameddig még lehet, mert ha a láva elzárja a főutat, akkor ez nagy mértékben problémássá válhat, az ott lévő komoly krízishelyzet közel 6-8 ezer embert érint.- mondta Harangi.

"Ezért elkezdtek egy új utat építeni a korábban már megszilárdult láván, hogy menekülési utat biztosítsanak az embereknek. Arról van szó, hogy

az emberek rátelepültek egy roppant veszélyes vulkáni zónára.

Sajnos ez nem csak ezen a területen jellemző, hanem Indonéziában is, a Merapi vulkán épp ma mutatott be egy robbanásos kitörést, Indonézia egyik legveszélyesebb tűzhányója.

35-40 km-es körzetében négymillióan laknak. Utoljára 2010-ben volt egy hatalmas kitörése, akkor több mint 350-en haltak meg, több mint 350 ezer embert telepítettek ki még időben.

- vélekedett Harangi Szabolcs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×