eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
Nyitókép: Pixabay.com

Óriási lavina söpört végig a Mount Everesten

Nagy lavina söpört végig szerda délután a Mount Everest déli oldalán, ugyanazon a szakaszon, ahol 2014-ben egy hasonló omlás megölt 16 nepáli serpát - közölték helyi illetékesek.

A természeti csapás áldozatot nem követelt. "Egy nagy lavina volt, amely a Kumbu-gleccser és az egyes tábor közötti részen zúdult le - mondta Gjanendra Srestha, az idegenforgalmi tárca illetékese, aki a 8848 méteres hegycsúcs alaptáborában tartózkodik.

"Valamennyi nagy hegymászócsoporttal felvettük a kapcsolatot, minden hegymászó biztonságban van"

- tette hozzá.

Az illetékes szerint a csúcsra vezető út sértetlen maradt, és az összes hegymászó, két serpa kivételével, visszaereszkedett alacsonyabb táborokba, amikor a lavina alázúdult. A két serpa rádión jelezte, hogy lefelé tart biztonságban.

A közvetlenül az egyes tábor alatt elterülő Kumbu-gleccser mintegy hatezer méter magasan van, az átkelés rajta a Mount Everestre vezető út egyik legveszélyesebb szakasza. Gyakoriak a lavinák az út ezen részén.

2014-ben a hegymászó szezon végét jelentette a 16 emberéletet követelő lavina, amely akkor zúdult alá, amikor a serpák a kötelek és létrák biztosítását végezték és a magasabb táborokba hordták fel a felszereléseket, ellátást.

A világ legmagasabb csúcsára vezető utat 10 napja nyitották meg Nepálban a számos országból érkezett, mintegy 340 hegymászó és hegyi vezetőik előtt, hogy az idei tavaszi mászószezonban meghódítsák az Everestet.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×