eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ő lehet az új olasz miniszterelnök

Giuseppe Conte jogász az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga közös miniszterelnök-jelöltje - értesült az olasz sajtó vasárnap. A két párt tervei szerint a belügyminiszteri tárcát Matteo Salvini, a Liga vezetője kapja meg, Luigi Di Maio, az M5S vezetője pedig a gazdasági fejlesztési vagy a munkaügyi tárcát vezeti majd.

Sajtóértesülések szerint Sergio Mattarella államfő hétfőn délután fogadja az M5S és a Liga delegációját. A két párt bemutatja a közös miniszterelnök-jelöltjüket és a kormány tervezett tagjait.

Miután Luigi Di Maio és Matteo Salvini is lemondott a kormányfői tisztségről, közös jelöltként Giuseppe Contéra esett a választás, aki a római Luiss egyetem, valamint a firenzei egyetem jogász professzora. Az 54 éves Conte neve bár alig ismert az olasz választók között, több csődbe jutott olasz nagyvállalkozás jogi tanácsadójaként dolgozott válságkezelőként.

A közös miniszterelnök-jelölt tehát szakértő és nem politikus, így nem vet árnyékot a kormányt alakító két párt vezetőjére. Az M5S-Liga kormányszerződés értelmében a miniszterelnök a két párt közös programjának "végrehajtója".

Az olasz sajtó úgy tudja, Matteo Salvini a belügyminiszteri széket kapja meg, Luigi Di Maio pedig a munkaügyi vagy a gazdasági fejlesztési tárca várományosa. Külügyminiszterként Giampiero Massolót, az olasz titkosszolgálatok volt vezetőjét javasolják, pénzügyminiszternek Giancarlo Giorgettit, a Liga politikusát.

A két párt hangsúlyozta, hogy nem koalíciót kötöttek, hanem kormányszerződést egy közös 5 éves program megvalósítására. Erről az M5S tagsága pénteken interneten szavazott és a résztvevők 94 százaléka jóváhagyta a kormányszerződést. A Liga választói a hétvégén utcai urnáknál voksoltak ugyanerről. Felmérések szerint tíz olaszból hat igent mond az M5S-Liga kormányra.

Ha az államfő nem támaszt alkotmányos kifogást, az új római kormány tagjai akár már kedden letehetik esküjüket, majd a parlament elé járulnak bizalmi szavazásra.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×