eur:
394.67
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Váratlan feszültség az amerikai-magyar kapcsolatokban

Csalással szerzett valódi magyar útlevelekkel jutott be az Egyesült Államokba több tucat külföldi - derült ki az amerikai belbiztonsági minisztérium egyik dokumentumából, amelyről a The Washington Post című amerikai napilap számolt be csütörtökön.

Az amerikai lap csütörtöki jelentése szerint nagyjából 700 nem magyar állampolgárságú külföldi jutott törvénytelen úton hiteles magyar útlevélhez, és vette fel az okmány eredeti tulajdonosának személyazonosságát.

Közülük legalább 85-en kíséreltek meg magyar útlevelükkel belépni az Egyesült Államok területére, és 65-en sikerrel is jártak. A tárca szerint tavaly októberben harmincan még az Egyesült Államokban tartózkodtak, annak ellenére, hogy a hatóságok keresik és ki akarják toloncolni őket.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium szerint a csalás mögött álló bűnözők azt használják ki, hogy a határon túli magyarok gyorsított eljárásban, egyszerűbben juthatnak magyar állampolgársághoz.

2011 óta több mint egymillió ember kapott magyar állampolgárságot. Az amerikai hatóságok szerint bűnözők birtokába is juthatott több, a magyar állam által kiállított hiteles útlevél, amelyeket aztán pénzért továbbadtak.

A magyar útlevélrendszer sebezhetősége feszültséget keltett az amerikai-magyar kapcsolatokban,

ami váratlan fejlemény, tekintettel arra, hogy Orbán Viktor és Donald Trump amerikai elnök ideológiája közel áll egymáshoz, és mindketten jórészt a bevándorlással és a határvédelemmel kapcsolatos keményvonalas politikákra alapozták karrierjüket - mutatott rá a The Washington Post.

Októberben Washington azzal figyelmeztette Magyarországot a problémára, hogy "ideiglenes" intézkedéssé minősítette át a magyar állampolgárok beutazására vonatkozó vízummentességet, valamint úgynevezett együttműködési akcióterv kidolgozását kérte a magyar hatóságoktól 45 napon belül, ennek megvalósítása "folyamatban van".

A figyelmeztetés ellenére a magyar útlevélrendszer hibái továbbra is fennállnak

- írta az amerikai lap. Áprilisban a washingtoni belbiztonsági minisztérium magas rangú tisztségviselői utaztak Budapestre, és arra figyelmeztették Magyarországot, hogy kikerülhet a vízummentességi programból, ha nem orvosolja a rendszer gyenge pontjait.

A The Washington Post kifejtette: Orbán Viktor számára mind ideológiai, mind politikai szempontból fontos, hogy a határon túl élő magyar nemzetiségűek könnyített feltételek mellett juthassanak magyar állampolgársághoz.

Szakértők szerint a csalók kezébe jutó valódi útlevelek komoly biztonsági fenyegetést jelentenek. Ezzel a módszerrel olyan emberek utaznak az Egyesült Államokba, akik valamilyen okból nem akarják felfedni személyazonosságukat - mondta Stewart Baker, a belbiztonsági minisztérium egyik volt magas rangú tisztségviselője.

Gyakran kábítószer-csempészetben, a szervezett bűnözésben vagy az illegális bevándorlásban érintett személyek használnak csalással megszerzett valódi útleveleket.

A legnagyobb aggodalomra az adna okot, ha egy jól szervezett terrorcsoport, mint az Iszlám Állam vagy az al-Kaida tagjai vásárolnának ilyen úti okmányokat.

Az sem kizárt, hogy a nemrég kiutasított orosz kémek Ukrajnába utazhatnak, hogy ott vegyenek maguknak magyar útlevelet, amellyel aztán visszarepülhetnek az Egyesült Államokba - tette hozzá Baker.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×