INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

who

india

légszennyezettség

Itt a legszennyezettebb a levegő

Infostart / MTI

India vezeti az Egészségügyi Világszervezet (WHO) légszennyezettségi listáját: a világ tíz legrosszabb levegőminőségű városa az ázsiai országban található.

A 2016-os adatokon alapuló statisztikát most hozta nyilvánosságra a WHO. Eszerint a légszennyezettség Kánpur észak-indiai iparvárosban a legelviselhetetlenebb. Itt volt a legmagasabb a finom részecskék koncentrációja a levegőben. A Jamuna folyó partján fekvő településen

a WHO által meghatározott felső határérték (köbméterenkénti 10 mikrogramm) csaknem hússzorosát mérték.

Újdelhi, amely valaha a világ legszennyezettebb levegőjű városa volt, a hatodik helyet foglalja el a legújabb listán. Szakértők megjegyezték, hogy az adatok nem mutatják az indiai főváros levegőminőségének javulását, csak azt, hogy általában véve mérgező a levegő az ázsiai ország nagyvárosaiban.

"Ez egy baljós figyelmeztetés, amely arra utal, hogy a légszennyezés nemzeti közegészségügyi válsággá vált, és határozott fellépést követel" - írta közleményében Anumita Roj Csovdhuri, egy újdelhi székhelyű környezetvédelmi és kutatócsoport vezetője.

A WHO szerint világszerte tízből kilenc ember egészségtelen levegőt lélegez be. A világszervezet számításai szerint évente mintegy 7 millióan halnak meg a levegőben szálló finompor miatt, amely megül a tüdőben, és agyvérzést, szívbetegségeket, tüdőrákot, krónikus tüdőbajt vagy légúti fertőzéseket okozhat.

Az indiai főváros és az ország északi részének lakossága az év nagy részében fuldokol a kipufogógázban, az építkezésekről szálló porban, valamint a melegedni vágyó szegények által meggyújtott szén- és szeméttüzek füstjében.

Helyi tanulmányok szerint

az Újdelhiben élő gyerekek egyharmada szenved asztmától vagy egyéb légúti betegségektől.

Az indiai főváros vezetése több intézkedéssel próbálta javítani a levegő minőségét az elmúlt években. Kitiltotta a város utcáiról a kamionokat, kiszorította a régi, magas szennyezőanyag-kibocsátású autókat, és megpróbálkozott a forgalomban részt vevő járművek számának korlátozásával.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018