eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az ENSZ főtitkára a szíriai helyzetről: „Förtelmes a vegyi fegyverek bevetése”

Önmérsékletre intette "a rendkívül kényes körülmények közepette" az ENSZ tagállamait a világszervezet főtitkára az amerikai vezetésű koalíció által szíriai célpontok ellen végrehajtott légicsapásokat követően, és felszólította őket, hogy ragaszkodjanak a nemzetközi jog tiszteletben tartásához.

António Guterres hangsúlyozta: elejét kell venni a helyzet eszkalálódásának és a szíriai nép további szenvedésének.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a fő felelőse a béke és a biztonság fenntartásának, és arra kérte a testület tagjait, hogy legyenek egységesek, és vállalják ezt a felelősséget.

A BT a héten négyszer is ülésezett Szíria ügyében, de a tanácskozások mindannyiszor eredménytelenül zárultak, nem sikerült határozatot elfogadni. A viták során egyértelmű törésvonalak mutatkoztak az Egyesült Államok és Oroszország között a szíriai polgárháborús helyzettel és az egy hete a Bassár el-Aszad elnök kormányerői által Dúmában, vélhetően vegyi fegyverrel végrehajtott támadással kapcsolatban. A vitával kapcsolatban António Guterres pénteken úgy fogalmazott: visszatért a hidegháború.

Az ENSZ-főtitkár förtelmesnek nevezte a vegyi fegyverek bevetését, és borzalmasnak az általuk okozott szenvedést. Újfent mély csalódottságának adott hangot, hogy a Biztonsági Tanácsnak nem sikerült megszavaznia egy különleges mechanizmust a hatékony felelősségre vonásra vegyi fegyverek bevetése esetén.

Izrael szerint jogosak voltak a hajnali amerikai-brit-francia rakétacsapások a szíriai rezsim ellen annak "gyilkos akciói" miatt. Erről egy olyan izraeli tisztségviselő beszélt szombaton az AFP hírügynökségnek, aki kérte neve elhallgatását.

Ráadásul Szíria területéről Irán is indít támadásokat, és ezáltal Szíriát teszi ki veszélynek - tette hozzá az illető. Joáv Galant építésügyi miniszter, aki tagja az izraeli biztonsági kabinetnek, a Twitteren azt írta: a Szíria elleni támadás "fontos üzenet a Szíria, Irán és a Hezbollah (libanoni síita szervezet) alkotta gonosz szövetségnek".

A közszolgálati rádió szerint a nyugatiak a támadás előtt értesítették róla Izraelt. Hétfőn légitámadás érte egy szíriai támaszpontot, és a támadásban meghalt 14 katona, köztük hét iráni. Szíria, Irán és Oroszország szerint a támadást két izraeli harci gép hajtotta végre libanoni légtérből. Izrael nem ismerte el, de nem is tagadta, hogy ő tette.

Az amerikai-brit-francia légicsapások csak anyagi kárt okoztak a damaszkuszi Barzeh kerületben lévő tudományos kutatóintézetben - jelentette szombaton a szíriai állami tévé.

A kutatóintézetnek egy olyan épülete dől romba, amelyben oktatótermek és laboratóriumok vannak - tette hozzá.

Az amerikai védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy ebben a kutatóintézetben fejlesztenek és gyártanak vegyi és biológiai fegyvereket.

A SANA szíriai hírügynökség arról számolt be, hogy azokat a rakétákat, amelyeket egy homszi katonai támaszpont ellen indítottak el a nyugati gépek, eltérítette a légvédelem, és másutt becsapódva három civil sebesülését okozták.

Egy szíriai katonai forrás úgy nyilatkozott a dpa hírügynökségnek, hogy hat katona megsebesült egy Homsz tartománybeli fegyverraktárt érő rakétacsapásban. A Homsz várostól nyugatra lévő Sín város mellett lévő fegyverraktár megsemmisült.

A szíriai kormányhadsereggel szövetséges egyik milícia egyik parancsnoka pedig azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a nyugati harci gépek célba vettek egy légitámaszpontot Damaszkusztól nyugatra is, a libanoni határnál. Az al-Dimaszban lévő al-Simai támaszpontról van szó.

Támadták a fővárostól 170 kilométerrel északra lévő Majszafban lévő egyik létesítményt, a Damaszkusztól északkeletre lévő Kalamúnban található és a tőle délre lévő Kiszvehben lévő katonai raktárakat, valamint egy létesítményt a főváros melletti Kajszún-hegyekben.

A szír külügyminisztérium közleményt adott ki szombat délelőtt, és ebben leszögezte, hogy a nyugati támadásoknak semmilyen hatásuk nincs a szíriai hadsereg elszántságára a lázadók ellen és az ország egész területének visszafoglalására vívott harcban. "Ez az agresszió csak arra alkalmas, hogy feszültséget szüljön a világban és veszélyeztesse a nemzetközi biztonságot" - olvasható a közleményben, amelyet a SANA idézett.

A szíriai rezsim mindazonáltal elítélte a nyugatiak "barbár és kegyetlen agresszióját". Ugyanazzal érvel, mint Moszkva, tudniillik a nyugati támadás célja a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vizsgálatának megakadályozása, amely a terv szerint éppen szombaton kezdődik Dúmában.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×