INFORÁDIÓ 
2019. május 23. csütörtök
Dezső

olaszország

matteo salvini

öt csillag mozgalom

kormányalakítás

Milánó, 2018. március 5. Matteo Salvini, a radikális jobboldali Északi Liga vezetője sajtótájékoztatót tart pártjának milánói székházában az olasz parlamenti választások után, a 2018. március 5-én. (MTI/EPA/Daniel Dal Zennaro)

Így lehet koalíció az Öt Csillag Mozgalommal

Infostart / MTI

Olaszország a kormányváltás nyomán is az EU tagja marad, de irányváltásra van szükség egyebek között az európai migrációs politikában, mivel Itália nem válhat menekülttáborrá - jelentette ki Matteo Salvini a Liga és a parlamenti választásokon győztes olasz jobbközép koalíció vezetője szerdán Rómában a külföldi újságírók előtt.

Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy a március 4-i választásokon a legtöbb szavazatot (több mint 37 százalékot) szerzett jobbközép vezetőjeként a kormányfői székbe készül. Hozzátette, egyedül a választásokon vesztes balközép Demokrata Párttal (PD) nem akar együtt kormányozni. "Minden más elképzelhető" - jelentette ki arra utalva, hogy nem zárja ki a legerősebb párt Öt Csillag Mozgalommal (M5S) való koalíciót. Hangsúlyozta azonban, hogy ebben az esetben nem a Liga, hanem az egész jobbközép koalíció - az ehhez tartozó Hajrá Olaszországgal (FI) és az Olasz Testvérekkel (FdI) - lépne kormányzási szövetségre az M5S mozgalommal.

Matteo Salvini hangsúlyozta, ha a Liga és a jobbközép kerül kormányra, Olaszország az EU tagja marad, de "alapvető dolgokban irányt kell változtatni, például az európai migrációs politikában, mivel Olaszország nem válhat menekülttáborrá".

Salvini bejelentette, hogy megkezdi az egyeztetést a parlamentbe bejutott olasz pártokkal a felső- és alsóház elnökeinek kinevezéséről. Elsőként Luigi di Maióval, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetőjével veszi fel a kapcsolatot.

A tíz nappal ezelőtti választásokkal megszületett új római parlament március 24-én kezdi meg munkáját. Március 27. körül várható a felső- és alsóház elnökének megválasztása, amelyeket a két győztes, a legtöbb szavazatot szerzett jobbközép koalíció és a legtöbb szavazatot szerzett párt között kellene megosztani.

Luigi Di Maio az M5S miniszterelnök-jelöltje úgy nyilatkozott, az olaszországi kormányalakítás gyorsabb lesz a németnél.

Antonio Tajani az Európai Parlament elnöke, a FI politikusa elutasította a Liga-M5S kormány lehetőségét hangsúlyozva, hogy ez a jobbközép szövetségre szavazó olaszok elárulása lenne. Silvio Berlusconi a FI elnöke a választási kampányban többször kijelentette, hogy az M5S megállítására tért vissza a politikai színtérre.

Nyitókép: DANIEL DAL ZENNARO
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018