eur:
392.87
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Három uniós válasz az amerikai importvámokra

Három uniós válasz az amerikai importvámokra

Több világhírű amerikai márkát is érintő vámot vethet ki az Európai Bizottság. Brüsszelnek ugyanis ez a válasza Donald Trump amerikai elnök múlt héten bejelentett elképzeléseire, amelyek súlyosan érintik az európai termékeket. Az uniós döntésekről Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője nyilatkozott az InfoRádiónak.

Háromfajta válaszintézkedés van. Az egyik az, hogy az Európai Bizottság a következő hetekben a WTO-hoz, a Kereskedelmi Világszervezethez fog fordulni, és beterjeszt egy panaszt az USA intézkedéseivel szemben, mert úgy találja, hogy az amerikai hivatkozás - nemzetbiztonsági érdekek miatt akarják bevezetni az importvámokat - nem felel meg a valóságnak, ez egy mondvacsinált ok, és gazdasági protekcionista szándékok húzódnak meg mögötte - sorolta Gyévai Zoltán.

A Bruxinfo főszerkesztője szerint azonban mivel ez időigényes, az Európai Bizottság előkészít bizonyos védőintézkedéseket, amelyek az amerikai acél- és alumíniumimportot fogják célozni. Cecilia Malmström, az Európai Unió kereskedelmi biztosa azt mondta, ezek meg fognak felelni a WTO szabályainak. Ennek az intézkedésnek az a célja, hogy az amerikai piacról a korlátozások miatt Európába eltérülő acél- és alumínium-export ne okozzon károkat az EU termelői számára.

A harmadik lépés pedig annak témaköre, hogy vajon az EU milyen konkrét amerikai termékekre kíván válaszlépésként pótlólagos vámot - importvámot - bevezetni. "Elég széles a skála, de az Európai Bizottság még nem árult el konkrétumokat. Szóba kerültek a Harley Davidson motorok, a bourbon whiskey és az amerikai narancslé is. Ez egy ideiglenes lista - és ezért nem tették eddig közzé -, mert egyrészt az amerikaiak még nem hozták meg a döntést, Donald Trump elnök nem írta alá, és még az uniós tagállamokkal is egyeztetni kell a lista ügyében.

Wilbur Ross: nem akarunk kereskedelmi háborút

Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter szerint az Egyesült Államok nem kereskedelmi háborúra, törekszik, hanem "észszerű kapcsolatokat szeretne szövetségeseivel" - fogalmazott a CNBC televíziónak adott interjúban. Hozzátette: az acélárak emelkedése a megnövelt belföldi termeléssel elkerülhető.

Az interjú alig egy nappal azt követően hangzott el, hogy benyújtotta lemondását Gary Cohn, a Fehér Ház gazdasági bizottságának vezetője, Donald Trump elnök legfőbb gazdasági tanácsadója. A szabadkereskedelem híveként ismert Cohn sajtóinformációk szerint éppen az importvámok és a Wilbur Ross miniszterrel ez ügyben folytatott vitái miatt távozik a Fehér Házból.

Nem sokkal Wilbur Ross tévéinterjúja után hozták nyilvánosságra az Egyesült Államok külkereskedelmére vonatkozó januári adatokat, melyek szerint kilenc év óta a legnagyobb mértékű, 56,6 milliárd dolláros volt a deficit. Donald Trump azonnal Twitter-üzenetben reagált, hangsúlyozva, hogy az ország külkereskedelmi deficitje tavaly 800  milliárd dollárra hízott,  ezért a korábbi amerikai elnökök "rossz politikája és vezetői képessége" a felelős.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×