eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Orbán Viktor: a kárpátaljai magyarok számíthatnak a kormányra

Orbán Viktor: a kárpátaljai magyarok számíthatnak a kormányra

Telefonon biztosította támogatásáról Orbán Viktor miniszterelnök a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetőjét a kormány támogatásáról.

"Hello Brenzo, hogy vagy?" - így üdvözölte telefonon Orbán Viktor miniszterelnök a legnépszerűbb közösségi oldalra feltöltött videó szerint Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökét, majd a következőképp folytatta: "Biztos lehetsz abban, hogy számíthattok ránk és mondd is meg az ottani magyaroknak, hogy a kormányra számíthatnak."

Kedd hajnalban dobtak ismeretlenek robbanószerkezetet vagy gyújtópalackot a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházába, amelynek így földszinti része jelentős részben kiégett. Ez már egy hónapon belül a második támadás volt a KMKSZ központi irodája ellen. Az előző, sikertelen gyújtogatási kísérlet február 4-én történt.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke a támadás napján a következőképp nyilatkozott: "A cél nyilvánvalóan két dolog lehet, az egyik a feszültség fokozása Kárpátalján, a másik pedig a kárpátaljai magyarságnak a megfélemlítésére irányuló törekvés. Sajnálatos, hogy Ukrajnában egy rendkívül komoly magyarellenes sajtó- és médiakampány folyik, magyarellenes hangulatkeltés." 

A Fidesz, az LMP, az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik is elítélte a gyújtogatást, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig hivatalába kérette Ukrajna budapesti nagykövetét az incidens nyomán, valamint az M1-nek nyilatkozva bejelentette, hogy ismét kezdeményezi, az EBESZ speciális megfigyelő missziója ne csak Ukrajna keleti részében tevékenykedjen, hanem legyen jelen állandóan Kárpátalján is.

"Jól láthatóan muszáj, hogy az EBESZ állandóan jelen legyen, mert az ukrán szélsőségesek félelemben akarják tartani a magyar nemzeti közösséget, ez egy elfogadhatatlan helyzet, és természetesen a KMKSZ számára az újjáépítéshez és az addigi működéshez egy másik ingatlanban a kormány biztosítani fogja a szükséges forrásokat" - mondta Szijjártó Péter.

Ukrajna és Magyarország viszonya a tavaly elfogadott új ukrán oktatási törvény nyomán vált feszültté, amely előírná, hogy 2020-tól kezdve a kárpátaljai magyar nemzetiségű iskolák az ötödik osztálytól térjenek át az ukrán nyelvű oktatásra a tantárgyak többségében.

Több ukrán politikus azonban külső beavatkozási kísérletre gyanakodott a támadást követő nyilatkozatában. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter amellett, hogy elítélte a támadást, hangsúlyozta, hogy a gyújtogatásokat végrehajtó provokátorok tevékenységének "szisztematikussága és hasonlósága" meggyőződése szerint "kívülről megrendelt" bűntettre utal. A kárpátaljai kormányzó az orosz titkosszolgálatokat gyanította a gyújtogatás mögött.

A lengyel belbiztonsági ügynökség nemrég közölte, hogy a múlt héten őrizetbe vette a KMKSZ ungvári székházának korábbi felgyújtási kísérletével gyanúsított három férfit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×