INFORÁDIÓ
2021. április 10. szombat
Zsolt

bevándorlás

donald trump

egyesült államok

daca

Elgáncsolták Trump kezdeményezését

Infostart / MTI

Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfői döntése értelmében nem fogadta be Donald Trump elnök kormányzatának DACA-programmal kapcsolatos fellebbezését, és ezzel fenntartotta a több százezer bevándorló gyermeket védő programot.

A kormányzat szokatlan módon a szövetségi fellebbviteli törvényszéket megkerülve egyenesen az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságához fordult, miután január 9-én egy kaliforniai szövetségi bíró felfüggesztette az elnök DACA-program befejezéséről szóló rendeletét.

A legfelsőbb bíróság bár nem fűzött indokolást döntéséhez, annyit közölt: a fellebbezést "előítéletektől mentesen utasította el", jelezve, hogy nyitott marad az ügy alapjául szolgáló jogi kérdést illetően, miközben azt a San Franciscó-i székhelyű szövetségi fellebbviteli bíróság fogja tárgyalni. Hozzáfűzte: az alsóbb fokú bíróságtól elvárja, hogy rövid idő alatt döntést hozzon a kérdésben.

A határozat nem számít váratlannak. Devin O'Malley, az igazságügyi minisztérium szóvivője elismerte, hogy a legfelsőbb bíróság "nagyon ritka" esetben fogad be úgy ügyet, hogy azt ne tárgyalta volna alsóbb fokon a szövetségi fellebbviteli bíróság. O'Malley ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a kormány álláspontja szerint "felhatalmazással" bírt ebben az esetben így cselekedni.

A szóvivő kiemelte: a kormányzat továbbra is védelmébe veszi a belbiztonsági minisztérium törvényben rögzített jogkörét arra, hogy rendezett módon megszüntesse a DACA-programot.

A hétfői döntés értelmében a kormányzatnak most a rendes bírói úton kell haladnia, ami az AP amerikai hírügynökség értékelése szerint heteket, ha nem hónapokat vehet igénybe, ami a kongresszusnak is időt engedhet a kérdés rendezésére.

Donald Trump tavaly bejelentette: megszünteti a DACA-programot, és március 5-ig adott haladékot a törvényhozóknak, hogy átfogó bevándorlási törvényt dolgozzanak ki, illetve fogadjanak el, amely magában foglalja az amerikai közbeszédben Álmodozóknak nevezett DACA-fiatalok sorsának rendezését is. Csakhogy az amerikai törvényhozásban ezek a törekvések eddig sorra kudarcot vallottak. Legutóbb február 15-én az amerikai szenátusban vetettek el a bevándorlók helyzetét rendezni hivatott négy különböző törvényjavaslatot is.

A DACA (Késleltetett Intézkedés a Gyermekkorban Érkezettekért) rendeletet még az előző elnök, Barack Obama hozta, hogy megvédje a kitoloncolástól azokat a fiatalokat, akiket illegális bevándorló szüleik kisgyermekként hoztak az országba és ott nőttek fel. A szabályozás hatálya alá mintegy 700 ezer fiatal esik.

A címlapról ajánljuk

Nagy tűz volt Budapesten

Teljes terjedelmében égett egy földszinti lakás egy Dob utcai társasházban, Budapest VII. kerületében....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018