INFORÁDIÓ 

2018. május 25. péntek
Orbán

Donald Trump letiltotta az FBI-os feljegyzést

Infostart / MTI
Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata párti tagjai is készítettek egy feljegyzést arról, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hogyan figyelte meg Donald Trump elnök választási kampánytörzsének kapcsolatát Oroszországgal, hasonlóan a republikánus bizottsági tagokhoz, az elnök azonban ennek a nyilvánosságra hozatalát megtagadta péntek este, eltérően a republikánus feljegyzéstől.

Az egy héttel ezelőtt készült republikánus párti feljegyzés eddig titkosított információkat tartalmaz az FBI feltételezett túlkapásairól, azt vélelmezve, hogy az FBI - hatáskörét túllépve - a 2016-os elnökválasztási kampány idején, majd ezt követően is jogtalanul lehallgatta Trump kampánycsapatát, és Trumppal szembeni elfogult nyomozást folytatott az elnökválasztási folyamatba történt vélt orosz beavatkozás ügyében.

Az igazságügyi minisztérium, az FBI és demokrata párti politikusok hevesen ellenezték, hogy az elnök feloldja a dokumentum titkosságát, arra hivatkozva, hogy a feljegyzés

  • lényeges adatokat nem tartalmaz, félrevezeti az amerikai közvéleményt, és veszélybe sodorja az amerikai nemzet biztonságát is,
  • célja pedig az igazságügyi tárca miniszterhelyettesének, Rod Rosensteinnak a lejáratása és végső soron az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokat folytató különleges bizottság vezetőjének, Robert Muellernek az ellehetetlenítése.

A hírszerzési bizottság republikánus politikusai viszont azzal érveltek, hogy feltáró munkájuk során "komoly mulasztásokra" bukkantak, melyekről tájékoztatni kell a közvéleményt.

Elkészült a cáfolatnak szánt dokumentum

A képviselőházi hírszerzési bizottság demokrata tagjai is készítettek a héten egy 10 oldalas feljegyzést, amelyben cáfolni akarják a republikánus dokumentumot, és amely arról szól a bizottság legmagasabb rangú demokrata tagja, Adam Schiff szerint, hogy az FBI szabályosan figyelte meg Carter Page-et, Trump kampánytanácsadóját, mert engedélyt kért hozzá az illetékes különleges bíróságtól, és a feljegyzésük olyan tényeket tartalmaz, amelyeket a közvéleménynek ismernie kell.

A Fehér Ház azonban közölte a hírszerzési bizottsággal, hogy

az elnöknek "nem áll módjában" feloldani az új feljegyzés titkosságát,

mert az igazságügyi minisztérium szerint az "számos titkos és különösen kényes részt tartalmaz, veszélybe sodorhatja a nemzetbiztonságot és a rendfenntartás rendszerét". Arra kérte a bizottságot, hogy dolgozza át a dokumentumot a minisztérium segítségével.

A Fehér Ház nyilvánosságra hozta az FBI igazgatójának levelét is ezzel kapcsolatban, és eszerint neki is hasonló aggályai vannak. A elnök azonban "hajlik arra", hogy nyilvánosságra hozassa a feljegyzést, ha a szükséges felülvizsgálat megtörténik - tette hozzá Fehér Ház.

Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője erre reagálva kijelentette: "megdöbbentő, hogy az elnök mennyire kettős mércét alkalmaz, amikor az átláthatóságról van szó". Adam Schiff közölte, hogy eleget tesznek a kérésnek.

Az elnök is reagált

Donald Trump helyi idő szerint szombat reggel megjelent Tweeter-bejegyzésében közölte, hogy a demokraták fejlegyzése átpolitizált és hosszú, ezért alaposan át kell dolgozni.

"A demokraták válaszképpen egy nagyon politikai és hosszú feljegyzést küldtek, amelyről tudják, hogy a források és a módszer (és egyebek) miatt alaposan át kell szerkeszteni, majd emiatt az átláthatóság hiányával fogják vádolni a Fehér Házat" - így Trump.

"Mondják meg nekik (a demokratáknak), hogy dolgozzák át, és küldjék vissza megfelelő formában" - üzente az amerikai elnök.

A címlapról ajánljuk


Hosszú Katinka újra üzent

Elérhetetlenné vált Hosszú Katinka Facebook-oldala, az olimpiai bajnok elárulhatta, hogy mi történhetett....