eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nehéz döntést hozott meg a brit parlament – a második világháború óta nem történt ilyen

Nehéz döntést hozott meg a brit parlament – a második világháború óta nem történt ilyen

Legkevesebb hat évre kiköltöznek a brit parlamentből a honatyák, hogy lehetővé váljon az leromlott állapotban lévő műemléképület felújítása, amely a számítások szerint mintegy 5,6 milliárd fontba fog kerülni.

A törvényhozók szerdán megszavazták, hogy teljesen kiköltöznek az épületegyüttesből, amelynek részét képezi a híres óratorony a Big Ben, London egyik legismertebb látványossága, amelyen már a közelmúltban elkezdődtek a felújítási munkálatok.

A tervezett kiköltözés azonban nem valósul meg 2025 előtt. A második világháború óta ez lesz az első alkalom, hogy a honatyák nem a törvényhozás épületében fognak ülésezni.

"Nehéz döntéseket kell hozni arról, hogyan védhetjük meg a legjobban az világ egyik ikonikus épületét a jövő nemzedék számára, de meg kell hozni ezeket a döntéseket" - hangoztatta Andrea Leadsom, a parlament alsóházának vezetője.

Az épület egyre romló állagáról szólva emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 10 évben legalább 60 olyan eset történt, amely majdnem tűzvészt okozott a parlamentben.

A Westminster-palota már mintegy 900 éve a brit politika központja, a törvényhozók 1547 óta üléseznek egyazon helyen. 1834-ben majdnem teljesen elpusztította egy tűzvész, 1852-re sikerült újjáépíteni. A Big Ben harangjai pedig hét évvel később kerültek az óratoronyba.

A kiköltözés után a törvényhozás lehetséges működési helyszínei között lehet a II. Erzsébet konferenciaközpont, amely alig néhány percnyi sétára van a parlamenttől, de szakértők szerint használható lenne a 2012-es londoni nyári olimpiai játékok sportkomplexumának egykori médiaközpontja is.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×