eur:
393.55
usd:
367.03
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
A közalkalmazottak fizetik meg az amerikai politikai csatározások árát

A közalkalmazottak fizetik meg az amerikai politikai csatározások árát

Folytatódik a patthelyzet, amelynek nyomán „zárva tart” az amerikai szövetségi állam – így nem kapnak pénzt például a katonák. A közalkalmazottak és közhivatalok finanszírozását egy rendkívüli törvény tenné lehetővé, de a hétvégi rendkívüli szenátusi munkanapok ellenére nem sikerült egyezségre jutni.

Egyelőre egyik fél sem hátrál az amerikai szövetségi állam finanszírozását megbénító politikai vitában, pedig a republikánus és demokrata szenátorok egész hétvégén alkudoztak.

Hiába találkozott egymással az amerikai kongresszusi felsőház két rivális frakcióvezetője vasárnap, a demokraták feltételét, hogy a pénzügyeket kössék össze az országba gyerekkorukban – tehát nem szabad akaratukból – behozott illegális bevándorlók kérdésével, a republikánusok nem fogadták el. Ennek nyomán Mitch McConnell republikánus és Chuck Schumer demokrata frakcióvezetők egymást vádolták zsarolással szenátusi felszólalásaikban.

Közben azonban republikánus szenátorok azt mondták: bizonyosnak látják, hogy találnak elég demokrata támogatót a kormányzat „újbóli megnyitásához”, anélkül, hogy ezzel párhuzamosan kötnének alkut a bevándorlásról.

Bizonytalan tényező a Donald Trump-féle Fehér Ház hozzáállása. Az elnök ugyan papíron republikánus, de párttársai ennek ellenére néha nyilvánosan bírálják. Lindsey Graham republikánus szenátor például azt mondta: „Amikor előrukkolunk egy javaslattal, a fehér házi csapat lelövi azt”. A Fehér Háztól erre megkapta azt, hogy „addig nem jutunk egyről a kettőre, amíg Graham szenátor olyan törvény mellett áll ki, amely a jogosan vagy jogtalanul az országba érkezett embereket támogat szemben az amerikai állampolgárokkal”.

Az költségvetési vita bizarr fejleménye, hogy a Trump által egyik főellenségnek számító és „hamis hírek trófeával” díjazott CNN hírtévé is keményen bírálta a demokratákat. „Elég egyszerű a dolog: a finanszírozási törvényeknek a közbeszerzésekről és nem a bevándorlásról kell szólniuk. Sajnos, a demokraták hagyták, hogy a politizálás győzzön az irányelvek végrehajtásával szemben, bénultságot okoztak, lehetetlenné tették a kompromisszumot és gyakorlatilag bezárták a kormányt” - írta a CNN kommentátora, Alice Stewart.

„Olyan makacsul ragaszkodnak ahhoz, hogy megoldják az illegális bevándorlók helyzetét, hogy hajlandók inkább anyagi gondoknak kitenni az állampolgárokat, akik a fegyveres erőkben szolgálnak, a gyerekek egészségügyi biztosítási rendszerét vagy más fontos kormányzati szolgáltatást használnak.

Trump elnök sem fogta vissza magát, azt írta Twitteren, hogy a „demokraták túszul ejtették fegyveres erőinket, hogy kielégítsék a korlátlan bevándorlás iránti vágyukat”. Az elnök arra utalt, hogy az aktív küldetésben résztvevő katonák nem kapnak illetményt addig, amíg nincs megoldva a szövetségi kormány költségvetése. A szenátorok végül csak abban egyeztek meg, hogy hétfőn újra szavaznak a rendkívüli finanszírozási javaslatról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×