eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Trump hadüzenetet küldött egymilliárd embernek?

Trump hadüzenetet küldött egymilliárd embernek?

Ázsiában is tüntettek muzulmánok Donald Trump amerikai elnök terve ellen, hogy Jeruzsálembe telepíti át az amerikai nagykövetséget. Az arab és muszlim világban sokan ezt a palesztinok elleni lépésként és hadüzenetként kezelik.

Miközben a Gázában kormányzó Hamász harmadik intifádát akar, és palesztinok már összecsaptak az izraeli biztonsági erőkkel, Trump elnök döntése hullámokat vet Ázsiában is. Hiába az érvelés, hogy az elnök csak eleget tett az amerikai törvényhozás már több mint tíz éve elfogadott határozatának – tehát most épp demokratikusan lépett fel –, a világ sok részén úgy látják, csak kárt okoz.

Trump hadüzenetet küldött egymilliárd embernek?

Amikor Trump bejelentette, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként – bár suta módon utalt arra, hogy ebbe nem feltétlenül tartozik bele a megszállt Kelet-Jeruzsálem, amelyet a palesztinok saját fővárosuknak akarnak –, egy arab kommentátor azt mondta a BBC-ben, hogy

hadüzenetet küldött egymilliárd muszlimnak.

Pénteken Ázsiában is tüntettek az Egyesült Államok ellen, miközben a helyi politikai vezetők Amerika szövetségeseihez csatlakozva elítélték a washingtoni döntést. A muszlim többségű Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban a tüntetők Amerika-ellenes jelszavakat skandáltak, és elégették a Trumpot szimbolizáló bábut.

Trump hadüzenetet küldött egymilliárd embernek?

A világ legnépesebb muzulmán országában, Indonéziában fehér ruhás tiltakozók árasztották el az amerikai követség előtti teret. Egyesek palesztin zászlókat lengettek. „Az igazság és emberség miatt vagyunk itt, hogy megvédjük palesztin testvéreinket” – mondta a tüntetés egyik szónoka. A hatóságok vízágyúkat is készenlétben tartottak, de a tüntetés békében véget ért, és a rendőrök szerint kevesebben mentek el rá, mint amire számítottak.

Az egyik tiltakozó azonban azt mondta: hazájának bojkottálnia kellene az amerikai termékeket. Sulawesi szigeten diákok egy csoportja amerikai és izraeli zászlókat égetett. Maga az indonéz kormány hagyományosan a „kétállami megoldást” sürgeti az izraeli-palesztin ellentét lezárására.

Az indonéz elnök döntése felülvizsgálatára kérte Trumpot,

az amerikai nagykövetet pedig berendelték a külügyminisztériumba. Malajzia miniszterelnöke pedig világszerte arra buzdította a muzulmánokat, hogy határozottan tiltakozzanak az ellen, hogy Jeruzsálemet Izrael fővárosának ismerjék el.

Trump hadüzenetet küldött egymilliárd embernek?

Pakisztán fő iszlamista pártja is tüntetésre szólított fel a szokásos pénteki imanapon. Izrael az 1967-es háború során szállta meg az addig jordániai kézben lévő Kelet-Jeruzsálemet. Nacionalista izraeli politikusok szerint az „egy és oszthatalan város” az állam fővárosa. Mérsékeltebb izraeliek korábban hajlandók voltak alkudozni a palesztinokkal arról, hogy a város keleti része lehetne a majdani Palesztina fővárosa, a békefolyamat azonban évek óta tetszhalott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×