INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

A Hezbollah is támogatja az intifádát - reakcióhullám Donald Trump bejelentése után

InfoRádió / MTI
Az Izraellel szemben ellenséges, libanoni síita Hezbollah fegyveres szervezet csütörtökön támogatásáról biztosította az újabb palesztin intifádát (felkelést), amelyet a radikális iszlamista Hamász hirdetett meg válaszul Donald Trump amerikai elnök döntésére, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának. Több helyen összecsapások törtek ki.

A befolyásos Hezbollah egyben az intifáda politikai, pénzügyi és katonai támogatására szólította fel az arab és muzulmán államokat.

Haszan Naszrallah, az iráni támogatást élvező radikális síita szervezet vezetője emellett diplomáciai kampányra sürgette az arab és muszlim országokat, hogy nyomást gyakoroljanak az Egyesült Államokra döntésének megmásítása érdekében. Hangsúlyozta, hogy minden közel-keleti tárgyalást fel kell függeszteni, míg Trump vissza nem vonja előző napi bejelentését, amelyet a Hezbollah-vezető a palesztinok elleni "burkolatlan amerikai agressziónak" nevezett.

A Hezbollah is támogatja az intifádát - reakcióhullám Donald Trump bejelentése után

Naszrallah nem fenyegetett közvetlen katonai akcióval Izraellel szemben, de annak a véleményének adott hangot, hogy

az amerikai vezetés pragmatikus, így engedni fog a nyomásnak.

Ezzel összefüggésben felszólított mindenkit, hogy tiltakozó akciókkal árasszák el az utcákat és a közösségi médiát, a kormányokat pedig arra, hogy az amerikai nagyköveteknél fejezzék ki tiltakozásukat, majd utasítsák ki őket.

Erősítés Ciszjordániában

Az újabb intifádát, vagyis palesztin felkelést Iszmáil Haníje, a radikális iszlamista Hamász szervezet Gázában élő politikai vezetője hirdette meg, miután hadüzenetnek nevezte csütörtökön Donald Trump amerikai elnök döntését, miszerint az Egyesült Államok immár Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának.

Összecsapások

Az izraeli hadsereg szóvivője közben bejelentette, hogy Ciszjordániába vezényelnek további zászlóaljakat, más egységeket pedig készenlétbe helyeznek. Az intézkedések azt szolgálják, hogy az izraeli haderő "készen álljon minden eshetőségre".

A Hezbollah is támogatja az intifádát - reakcióhullám Donald Trump bejelentése után

Csütörtökön összecsapások törtek ki az izraeli hadsereg egyes egységei és palesztin tiltakozók között a Gázai övezetben Hán-Júnisztól keletre, Ciszjordániában Hebronnál és Túl-Karmnál, valamint Jeruzsálem óvárosában a Damaszkuszi kapunál a Háárec című újság honlapja szerint. Egészségügyi források időközben közölték, hogy ezekben az incidensekben legkevesebb 80-an sérültek meg az izraeli hadsereg lövéseitől és gumilövedékeitől. A források szerint tizenegy aktivista éles lövedéktől további húsz pedig gumilövedéktől sérült meg.

Szemtanúk beszámolói szerint a ciszjordániai Al-Birehben több ezer tiltakozó palesztin gyűlt össze, s olyan jelmondatokat skandáltak, hogy "Jeruzsálem a palesztin állam fővárosa". Néhányan köveket dobáltak a katonákra. A hadsereg közlése szerint tömegoszlató eszközöket alkalmaztak több száz kődobáló ellen. Úgy tudni, négyen éles lőszertől, húszan pedig gumilövedéktől kaptak sebet.

Hasonló jelenetek játszódtak le a Gázai övezet és Izrael határán.

Abbász nemzetközi támogatást gyűjt

Mahmúd Abbász palesztin elnök a nap folyamán a jordániai fővárosba, Ammánba utazott, hogy a fejleményekről tájékoztassa II. Abdalláh jordániai királyt - jelentette a Vafa palesztin hírügynökség.

Abbász az uralkodóval való találkozóját követően hangsúlyozta: nemzetközi támogatást gyűjt Donald Trump döntése ellen. Mint mondta, az Egyesült Államok ártott hitelességének a régióban.

"Szerencsére kedvező válasz érkezett a világ államaitól, Európától Afrikán át az Egyesült Államokhoz közeli országokig, amelyek nem támogatják Washington (döntését). Ez mind üzenet Trump számára, hogy az, amit tett, egy elfogadhatalan bűncselekmény" - hangoztatta a palesztin elnök.

A címlapról ajánljuk