INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Megmenekült a román kormány

InfoRádió
Csütörtökön vitatja meg a román parlament az ellenzék bizalmatlansági indítványát, amelynek esetleges elfogadása a kormány bukását jelentené.

Az indítvány elfogadása mellett a Mediafax és az Agerpres hírügynökségek értesülése szerint 156 törvényhozó szavazott, a kormány megbuktatásához 233 voksra lett volna szükség. Az ellenzék főleg az adótörvény január 1-jétől történő átfogó módosítása miatt kezdeményezett bizalmi szavazást a kabinet ellen.

Mihai Tudose miniszterelnök szerint az ellenzék hamis hírekkel riogatja a lakosságot, hiszen Romániának stabil gazdasága van, a bérek és a nyugdíjak nőttek.

A törvényhozás épülete előtt mintegy 5 ezer ember tüntetett a kormány ellen, ők a bizalmi szavazást kezdeményező ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) felhívására vonultak utcára.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a hét elején elmondta: a szövetség törvényhozói részt vesznek ugyan az indítvány vitáján, de szavazáskor tartózkodni fognak. Hozzátette: az ellenzék nem tette világossá, hogy milyen irányba szeretné vezetni az országot, milyen alternatívát kínál a jelenlegi koalícióra, ilyen körülmények között nem támogathatják az indítványt.

Az ellenzék főleg az adótörvény január 1-jétől történő átfogó módosítását veti a kormány szemére. Úgy vélik, hogy a tavaly decemberben hatalomra került koalíció "rövid idő alatt káoszt okozott az oktatás, az egészségügy, az adózás, az igazságszolgáltatás és az infrastruktúra területén". Az ellenzék szerint a gazdasági növekedés jótékony hatásait érvénytelenítették a kormány populista és kaotikus intézkedései. Továbbá azt is felrója a kormánynak, hogy folyamatosan támadja az igazságszolgáltatást és annak függetlenségét.


A címlapról ajánljuk