eur:
393.88
usd:
364.83
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ezért épít Észak-Korea tengeralattjárót

Ezért épít Észak-Korea tengeralattjárót

Amerikai források szerint Észak-Korea ballisztikus rakéták kilövésére alkalmas tengeralattjárót épít. Az ELTE Bölcsészettudományi Karának koreai tanszék-vezetője szerint Phenjan ezzel arra törekszik, hogy bárhonnan képes legyen ellencsapásra.

Észak-Korea az elmúlt két év során már demonstrálta, hogy képes tengeralattjáróról saját gyártmányú ballisztikus rakétát indítani – mondta az InfoRádiónak Csoma Mózes.

Az ázsiai ország az 1960-as évektől kezdve szerzett be tengeralattjárókat Jugoszláviától, a Szovjetuniótól és Kínától, bár ezek már nem tekinthetők korszerű járműveknek. Észak-Korea első számú tengeralattjáró-gyártó üzeme a keleti partvidéken található Sinpo településen van, ahol a nyolcvanas évek óta raknak össze gépeket, főleg törpe tengeralattjárókat. A ballisztikus rakéták indítására képes nagy méretű járművek főleg kínai eredetűek. Az erről a régióról készült november eleji műholdképeken találtak most gyanús dolgokat.

Nem valószínű, hogy Észak-Korea flottaépítés után megindulna Amerika partvidéke felé, hiszen a jelenleg rendelkezésére álló eszközök nem is képesek ekkora távot megtenni. Inkább csak azt szeretnék demonstrálni, hogy már nem csak az ország különböző pontjairól, hanem akár a környező tengerről is képesek rakétát indítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×