eur:
395.34
usd:
366.36
bux:
65453.91
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Fokozódik a helyzet Katalóniában

Megszavazták a független "Katalán Köztársaság" létrehozását célzó javaslatot a katalán parlament függetlenségi pártjai pénteken Barcelonában. Nem sokkal később Madridban a spanyol szenátus pedig elfogadta azt az intézkedéscsomagot, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza. A spanyol kormány feloszlatja a katalán kormányt és a parlamentet.

A spanyol kormány feloszlatja a katalán kormányt

- jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök kormánya ülését követően péntek este Madridban. Emellett feloszlatják a katalán parlamentet és december 21-re előrehozott parlamenti választásokat írnak ki Katalóniában.

A kabinet döntött arról is, hogy az alkotmánybíróságon támadja meg a katalán parlament pénteki döntését, amellyel elfogadta a független "Katalán Köztársaság" létrehozását célzó javaslatot.

A függetlenségi nyilatkozat megszavazása miatt a spanyol állami főügyészség várhatóan hétfőn eljárás megindítását kezdeményezi zendülés bűncselekménye miatt a katalán kormány, valamint a katalán parlament elnöksége ellen, amelyet akár 25 évnyi szabadságvesztéssel is büntethetnek.

Megszavazott függetlenség

Előzőleg a 135 fős katalán parlament titkos szavazásán az indítványt 70 képviselő támogatta igen szavazattal, 10-en voksoltak ellene, ketten pedig üres papírt dobtak a szavazóurnába.

Az ellenzéki Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt, a Katalán Szocialista Párt (PSC) és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) képviselői a szavazás előtt elhagyták az üléstermet. A baloldali Catalunya Sí Que Es Pot (Katalónia, igen, lehetséges) párt ugyan részt vett a voksolásban, de képviselőinek többsége felmutatta a nem feliratot tartalmazó papírt mielőtt leadta szavazatát.

A szavazás eredményét hatalmas üdvrivalgással fogadta

a barcelonai parlament épületének közelében, az utcán összegyűlt többezres tömeg, amely kivetítőkön követte az ülésteremben zajló eseményeket. Kitörő lelkesedéssel reagáltak azok a függetlenségpárti katalán polgármesterek, akiket erre az alkalomra a parlamentbe invitáltak.

A voksolás előtt Carme Forcadell házelnök felolvasta a javaslatot, amelyet a kormányzó Junts lep Sí (Együtt az Igenért) pártszövetség és Népi Egység (CUP) párt politikusai nyújtottak be, és amelyről nem tartott vitát a parlament. Ebben az szerepel, hogy a törvényhozás kinyilvánítja, hogy "a Katalán Köztársaság független, szuverén, demokratikus, szociális jogállam". A dokumentum tartalma nagyrészt megegyezik azzal a függetlenségi nyilatkozattal, amelyet október 10-én szakadár katalán képviselők már aláírtak a parlamentben, de végrehajtását a katalán elnök felfüggesztette, és párbeszédre szólította fel Madridot.

A barcelonai törvényhozás lépése után Mariano Rajoy spanyol kormányfő a Twitteren nyugalmat kért minden spanyoltól, és biztosított arról, hogy a jogállamiság helyre fogja állítani a törvényességet Katalóniában.

Aktiválják a 155-ös cikket

Röviddel ez után - a várakozásoknak megfelelően - a spanyol szenátus elfogadta a kormány előterjesztését a 155. cikk alkalmazásáról. A jelenlévő 262 szenátusi képviselőből 214-en támogatták, 47-en szavaztak ellene, és egy képviselő tartózkodott a voksolásnál. A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) javaslatait a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt is támogatta.

A szenátus jóváhagyta egyebek mellett, hogy

a spanyol kormány hat hónapon belül helyi választásokat írhasson ki Katalóniában,

ideiglenesen átvegye a katalán kormányzati feladatokat, és 30 napos vétójoga legyen a katalán parlament döntéseivel szemben.

A spanyol miniszterelnök a szavazást követően a szenátus folyosóján újságíróknak azt mondta: ami pénteken Katalóniában történt, az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy szükség volt a spanyol kormány intézkedéseinek elfogadására.

"Ez nemcsak törvényellenes, ez bűncselekmény"

- fogalmazott a kormányfő. A spanyol kormány meghozza a megfelelő intézkedéseket a törvényesség visszaállítása érdekében, és ezért már péntek délután összeül, hogy döntsön a konkrét lépések végrehajtásáról - közölte a miniszterelnök. 

Carles Puigdemont katalán elnök békére intette a függetlenség támogatóit, akiknek szerinte most a békesség és méltóság értékeihez kell ragaszkodniuk. Puigdemont a katalán parlament épületében több száz híve előtt hangsúlyozta: a parlament pénteken megtette azt a régóta vágyott lépést, amelyért már hosszú ideje küzdött, és teljesítette a szavazóktól kapott felhatalmazást.

Európai reakciók

Több európai állam támogatásáról biztosította a spanyol kormányt.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az új katalóniai fejleményekre reagálva kiemelte: semmi nem változik az Európai Unió számára a barcelonai parlament döntésével, az EU-nak Spanyolország marad az egyetlen tárgyalópartnere. A Twitteren közzétett üzenetében Tusk emellett felszólította a spanyol kormányt, hogy részesítse előnyben az "érvek erejét" az "erő érvével" szemben.

A német kormány szerint a katalóniai regionális parlament ismét megsértette Spanyolország alkotmányát a régió függetlenségének megteremtéséről szóló javaslat pénteki elfogadásával. Steffen Seibert német kormányszóvivő közleménye szerint a berlini vezetés "aggódva szemléli", hogy a barcelonai parlament "újabb alkotmánysértése" miatt ismét elmérgesedik a Katalónia régió helyzete körüli konfliktus. Spanyolország szuverenitását és területi épségét meg kell őrizni, a régió egyoldalúan kikiáltott függetlensége pedig megsérti ezeket a "védett elveket". Ezért "a német szövetségi kormány nem ismer el egy ilyen függetlenségi nyilatkozatot", és támogatja a spanyol miniszterelnök egyértelmű kiállását az alkotmányos rend helyreállítása mellett - áll a közleményben.

Teljes támogatásáról biztosította Emmanuel Macron francia elnök is a spanyol kormányfőt a katalán válság legújabb fejleményeinek tükrében. "Egyetlen tárgyalópartnerem van Spanyolországban, és az Rajoy, a miniszterelnök. (.) Spanyolország jogállam, alkotmányos szabályokkal. (A kormányfő) be akarja ezeket tartatni, és ebben a tekintetben teljes támogatásomról biztosítom őt" - fejtette ki az éppen Franciaország egyik tengeren túli megyéjében, Francia Guyanán tartózkodó Macron újságíróknak.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki elkísérte Macront Dél-Amerikába, szintén azt hangsúlyozta, hogy fontos lenne elkerülni mindenféle szakadást és törést az Európai Unión belül. "Nem örülnék egy olyan helyzetnek, amelyben mondjuk holnap 95 különböző tagországból állna az Európai Unió" - mondta Juncker. Hozzátette: van már elég szakadás és töredezettség a közösségen belül, ebből nincs szükség többre.

A brit kormány is elutasította a katalán tartományi parlament döntését az önálló "Katalán Köztársaság" létrehozásáról. A londoni miniszterelnöki hivatal közleménye szerint az Egyesült Királyság nem ismeri el és a jövőben sem fogja elismerni a katalán függetlenség egyoldalú deklarációját. A Downing Street szóvivőjének nyilatkozata szerint a katalán függetlenségről hozott döntés olyan népszavazáson alapul, amelyet a spanyol bíróságok törvénysértőnek minősítettek. A brit kormány a spanyolországi jogállamiság fennmaradását, a spanyol alkotmány tiszteletben tartását és Spanyolország egységének megőrzését szeretné - áll Theresa May brit miniszterelnök hivatalának állásfoglalásában.

A függetlenségre törekvő skót kormány közleményben hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartja a katalán vezetés álláspontját, hogy el kíván szakadni Spanyolországtól. "Megértjük és tiszteletben tartjuk a katalán kormány álláspontját" - szögezte le Fiona Hyslop külügyminiszter. "Míg Spanyolországnak jogában áll ellenezni a függetlenséget, addig a katalán népnek is meg kell adni a lehetőséget, hogy határozhasson saját jövőjéről" - tette hozzá.

Gerry Adams, az észak-írországi brit fennhatóság felszámolásáért és az ír sziget egyesítéséért küzdő legnagyobb katolikus párt, a Sinn Féin elnöke ugyanakkor "a demokratikusan megválasztott katalán parlament" által a katalán államiság felé tett történelmi lépésnek nevezte a függetlenségi deklarációt. Adams szerint az önrendelkezéshez fűződő jog a nemzetközi jog egyik pillére, és ezért a katalán parlament deklarációját tiszteletben kell tartani. A Sinn Féin vezetője közölte: szolidaritásáról biztosítja a katalán népet "e történelmi napon". Gerry Adams szerint a spanyol kormánynak bele kell egyeznie a helyzet nemzetközi közvetítéssel történő rendezésébe.

A washingtoni külügyminisztérium állásfoglalásában hangsúlyozta: az amerikai kormányzat szerint Katalónia Spanyolország szerves része, és az Egyesült Államok támogatja a spanyol kormány alkotmányos erőfeszítéseit egy erős és egységes Spanyolország megőrzésére.

Sebastian Kurz, az osztrák választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője törvényellenesnek nevezte Katalónia függetlenségének egyoldalú kinyilvánítását. A kormányalakítással megbízott osztrák politikus szóvivője által ismertetett közleményben Kurz nyugalomra intett és kiemelte a tárgyalások fontosságát, hogy enyhíthessék a feszültségeket. "A cél az, hogy a spanyol alkotmányosság keretében találjanak megoldást. Ugyanakkor világos, hogy az erőszak sosem lehet megoldás" - hangsúlyozta Kurz közleményében.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Spanyolország belügyének nevezte a katalóniai helyzetet, amelyet az alkotmányos kereteken belül kell megoldani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×