eur:
394.56
usd:
370.56
bux:
65463.05
2024. április 23. kedd Béla

Megmenekült a portugál kormány

Túlélte a bizalmatlansági szavazást a parlamentben a portugál kormány, amelynek tevékenységét számos bírálat érte az idén több mint száz halálos áldozatot okozó erdőtüzek elleni sikertelen fellépése miatt.

A kormányzó szocialisták és radikális baloldali szövetségeseik elutasították a jobboldali ellenzék többsége által támogatott indítványt.

A jobboldali Demokratikus és Szociális Központ (CDS-PP) indítványa 122 nem és 105 igen szavazatot kapott a parlamentben. Portugália történelmének legtragikusabb erdőtüze után, amely június közepén 64 emberéletet követelt az ország középső részén fekvő Pedrogao Grandéban, október 15-én újabb sorozatos erdőtüzek keletkeztek az országban, amelyekben hétfői adatok szerint negyvenöten haltak meg.

"Semmi sem maradhat úgy, mint régen"

- ismerte el António Luís Santos da Costa kormányfő, akinek a kormánya ellen 2015. novemberi beiktatása óta most első ízben nyújtottak be bizalmatlansági indítványt. Október 18-án az erdőtüzek miatt lemondott Constanca Urbano de Sousa belügyminiszter.

Portugálok ezrei tüntettek szombaton több városban, hogy megemlékezzenek az áldozatokról, és intézkedéseket követeljenek a további tragédiák megelőzése érdekében.

A szombati rendkívüli kormányülésen Costa bejelentette, hogy 400 millió euróval támogatják a katasztrófa sújtotta régiókat, illetve és az erdőtüzek elleni védekezés rendszerének korszerűsítését.

Az év eleje óta becslések szerint közel 550 ezer hektárnyi zöldterület égett le Portugáliában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×