eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Gyévai Zoltán elmondta, mi Magyarország átvilágításának tétje

Gyévai Zoltán elmondta, mi Magyarország átvilágításának tétje

Szinte biztosan nem vonják meg Magyarország szavazati jogát az Európai Tanácsban a szerdán ismertetett uniós vizsgálat végén - mondta Gyévai Zoltán. A Bruxinfó főszerkesztője emlékeztetett rá, a soklépcsős eljárásban több olyan szavazás is van, ami vélhetően nem támogatná az Európai Parlament zöldpárti politikusának jelentésébe - várhatóan - bekerülő elmarasztaló állításokat.

Az átvilágítási folyamatról az Európai Parlament még áprilisban döntött – mondta Gyévai Zoltán. A Bruxinfó főszerkesztője hozzátette, a jelentés tétje az, hogy kezdeményezik-e az eljárás elindítását.

„Mindenki tudta, hogy el fog jönni ez a pillanat, amikor a jelentéstevő, aki egy holland zöldpárti képviselő ismertetni fogja a menetrendet, ami elvezet majd a Magyarországról készülő jelentésének 2018. szeptemberi szavazásához. Magyarországot át fogja világítani a képviselő. Kicsit a Louis Tavares-jelentéshez hasonlít, de ennek az a tétje, hogy az Európai Parlament kezdeményezni fogja-e a 7. cikkely szerinti eljárás elindítását.

Az első szakasz tétje az, hogy kimondják-e, fennáll-e Magyarországon a veszélye annak, hogy a jogállami alapértékek veszélybe kerülnek – mondta Gyévai Zoltán. A következő lépésben először a szakbizottságok, majd a plenáris ülésen szavaz róla az Európai Parlament – mondta a Bruxinfó főszerkesztője.

„Kérdés, hogy egyáltalán az Európai Parlamenten átmennek-e a jelentés következtetései. A zöldek, illetve a négy balliberális pártcsoport kiindulópontja az, hogy Magyarországon problémák vannak. Nem lenne meglepetés, ha ilyen következtetéssel vinnék a plenáris ülés elé, de ott kétharmados többségre lesz szükség. Sokan kételkednek benne még a másik oldalon is, hogy ez lehetőség egyáltalán, mert a Fidesz is az Európai Néppárthoz tartozik, a néppártiak jelentős részének az Orbán-kormánnyal szemben kellene állást foglalnia.”

Gyévai Zoltán szerint már az első küszöb átlépése is komoly nehézségbe ütközhet, ha mégis megtörténne, akkor a miniszteri tanácsnak arról kellene döntenie, hogy Magyarországon rendszerszintű veszély fenyegeti-e a jogállami értékeket.

„Nagyon csodálkoznék rajta, ha a második fokozatban a tagállamok négyötöde egy ilyen kényes helyzetben így döntene. A következő stádiumban a Tanácsban meg lehet vonni a tagállam szavazati jogát is.”

Ehhez a szankcióhoz az állam- és kormányfők egyhangú döntésére lenne szükség – tette hozzá Gyévai Zoltán, hozzátéve, hogy Lengyelország mindenképpen Magyarország mellé állna, és ez fordítva is igaz, így elméletileg sincs lehetőség arra, hogy ha a folyamat egyáltalán eléri ezt a stádiumot, szankció is legyen – fogalmazott a Bruxinfó főszerkesztője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×