eur:
394.31
usd:
370.39
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Vízhiány a kánikulában: egy nagyvárosban megvalósulhat mindenki rémálma

Vízhiány a kánikulában: egy nagyvárosban megvalósulhat mindenki rémálma

Nicola Zingaretti, Lazio régió kormányzója bejelentette, hogy „Rómában a víz elfogyott”. Olaszországban idén nyáron hatalmas a szárazság, főleg az ország középső és déli részén.

A vízhiány nemcsak az olasz mezőgazdaság számára jelent problémát, de az elmúlt hetekben több erdőtűz alakult ki, elsősorban Nápoly környékén és Szicíliában. Mára a háztartások vízellátása is veszélybe került, ugyanis több tó és folyó vízszintje apadni kezdett.

A legnagyobb probléma a 2,8 millió lakosú fővárosban és környékén jelentkezik. Az elmúlt hetekben Róma egyik fő vízforrása, a Bracciano-tó vízszintje három méterrel apadt le a valaha mért legmélyebb pontjához képest. Zingaretti bejelentette, hogy „a tó vízszintjének csökkenése miatt közel áll a természeti katasztrófához”.

Éppen ezért

a kormányzó a múlt héten arra a döntésre szánta el magát, hogy vízkorlátozást vezet be.

Az új határozat megtiltaná, hogy a Bracciano-tóból a város vízellátását üzemeltető Acea cég vizet vegyen. Ez a rendelkezés csökkentett vízadagok elosztásához vezetne a Rómában.

Sokak szerint valójában a fővárosi vízellátás kérdése harc a kormányzó Demokrata Párt vezetése alatt álló régió és az Acea cég között,

amit az önkormányzat üzemeltet, és amelynek a vezetőit Virginia Raggi, Róma polgármestere (Öt Csillag Mozgalom – M5S) nevezte ki. A harc áldozata a Bracciano-tó, meg persze a lakosok.

Paolo Saccani, az Acea elnöke felháborodott a döntésen, ugyanis szerinte „a tó szintje maximum másfél milliméterrel csökkenhet a vízellátás szükségeinek kielégítéséhez, és egy normális időszakban ez természetesen visszatöltődik”.

Vízhiány a kánikulában: egy nagyvárosban megvalósulhat mindenki rémálma

Saccani ezután fenyegetően nyilatkozott: „ha leállítják ezt a vízforrást, az legalább másfél millió római lakost fog érinteni, ami az évi legnagyobb kánikulában gondokat okozhat, előfordulhat, hogy napközben a háztartásokban órákig nem lesz víz.”

Eközben sokan kritizálják a céget, mert évek óta nem gondoskodik az infrastruktúra karbantartásáról, és mert ha bármi probléma van, rögtön a vízellátás korlátozásával fenyegetőzik. A római vízhálózat ugyanis annyira elavult, hogy a csöveken átszaladó víz 45 százaléka pocsékba megy, kifolyik a lyukakon, repedéseken.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×