eur:
385.88
usd:
354.9
bux:
68336.34
2024. május 21. kedd Konstantin
Magyarországon mossa a pénzét az olasz maffia

Magyarországon mossa a pénzét az olasz maffia

A Camorra és a Cosa Nostra is szívesen mossa a pénzét Magyarországon, de albán és grúz szervezett bűnözői csoportok kedvencei közé tartozunk – derül ki az Europol jelentéséből.

Az olasz Il fatto quotidiano portál összesítette a szervezett bűnözés adatait országonként, ez alapján pedig van mire figyelni Magyarországon is. Mint a hvg.hu cikkéből kiderül, pusztán az a tény, hogy a balkáni útvonalon található az ország, kiváltja a pénzmosás és a szervezett bűnözés ellen dolgozó rendőrök figyelmét. A portálnak egy a maffiával foglalkozó olasz nyomozó sorolt látványos példákat az alvilág magyarországi működéséről.

Emlékezetes például az eset, amikor 2015-ben kiderítették, hogy egy olasz bűnözői csoport, köztük Camorra-tagokkal, magyar és svájci bankokon keresztül juttatta el a pénzét lombardiai üzletemberekhez, ugyanebben az évben pedig a Sacra Corona Unita alvilági szervezet egy tagját tartóztatták le Nagylakon, a határnál. Korábban, még 2012-ben kiderítették, hogy egy a Cosa Nostrához kötődő cataniai üzletember szintén egy Svájcban, illetve egy Magyarországon működő offshore bankot használt a pénzmosásra – hogy pontosan melyik bankról volt szó, nem árulták el. Az „üzletembertől” mindenesetre 20 millió eurót foglaltak le.

Az Europol-jelentés elsősorban azt emeli ki, hogy az egykori Szovjetunióban gyártott cigaretták csempészete magyar területen át folyik. Kevésbé ismert, hogy az albán maffia előszeretettel szállít kábítószert Magyarországon keresztül, de több ázsiai és kelet-európai szervezett bűnözői csoport is jelen van itt. Közülük leginkább a grúz Kutaiszi klánra figyeltek fel – ellenük még 2013-ban indult nemzetközi nyomozás, és több tagját le is tartóztatták.

Az olasz szervezett bűnözés elleni nyomozók már az egész európai gazdaságot látják veszélyben. Az Europol úgy számol, hogy csak a legnagyobb, olasz bűnözői csoportok évente 110 milliárd eurónyi pénzt mozgatnak meg – ez az EU GDP-jének körülbelül egy százaléka, és nagyjából kétszer annyi, mint amennyi a magyar állam egy teljes éves összes költségvetési kiadása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×