eur:
392.27
usd:
366.69
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Óriási változás jöhet a műszaki cikkeknél

Óriási változás jöhet a műszaki cikkeknél

Egyszerűbb energiafogyasztási-jelölés, klímapolitika, a nyugdíjak összege és a korhatárok közötti különbségek csökkentése. Egyebek között ezzel foglalkozik a héten az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Hamarosan eltűnhetnek a boltokból a műszaki cikkekre, például hűtőkre vagy mosógépekre ragasztott sokpluszos matricák. Az Európai Parlament kedden vitázik és szavaz arról a javaslatról, amely a háztartási gépek energiafogyasztását A-tól G-ig terjedő skálán jelenítené meg, felváltva a mostani A+, A++, vagy éppen A+++ jelzéseket.

„Az új rendszer sokkal átláthatóbb és érthetőbb lesz”

- hangzott el az Európai Parlament ülésének témáiról pénteken tartott sajtótájékoztatón. Az új jelzéseket várhatóan 2019-től alkalmazzák az unióban. Szerdán vitáznak, majd voksolnak a képviselők a párizsi klímavédelmi egyezmény végrehajtásának lépéseiről, illetve szó lesz az Egyesült Államok kihátrálásáról is.

Az Európai Néppárt képviselőcsoportja úgy véli, hiba volt Donald Trump elnök részéről az a döntés, amely szerint kilépteti hazáját a párizsi egyezményből. De ez egyelőre csak egy bejelentés, mi tartjuk magunkat az egyezséghez, és meglátjuk, hogy az Egyesült Államok vagy annak tagállamai mit teljesítenek a vállalásokból” - mondta az EPP sajtómunkatársa újságírói kérdésre válaszolva. A frakciók képviselői közül többen nem tartották kizártnak, hogy az Európai Unió a vállalásain túl is kivegye a részét a klímavédelemből, akár Kínával együttműködve, hogy valamelyest csökkentse Amerika kilépésének negatív hatásait.

A párizsi megállapodás értelmében az EU 2030-ra 30 százalékkal csökkenti szén-dioxid kibocsátását a 2005-ös szinthez képest. A szavazásra bocsátott jogszabály az uniós vállalást kötelező érvényű, nemzeti célokra bontja le.

Strasbourgban hétfőn vitáznak, a hét közepén szavaznak arról az állásfoglalásról, amely

a férfiak és nők közötti bérkülönbség csökkentését

szorgalmazza, mivel a foglalkoztatásban mutatkozó differencia és a munkában töltött évek miatt jelenleg 40 százalékos különbség mutatkozik a nyugdíjakban.

Vitáznak majd az uniós csúcs témáiról, illetve kedden a bővítési biztos részvételével megvitatják Szerbia és Koszovó múlt évi reformintézkedéseinek eredményeit, voksolnak a Macedóniáról szóló jelentésről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×