eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Donald Trump "totális elégtételt" érez

Donald Trump elnök "totális elégtételt" érez James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) elbocsátott igazgatója csütörtöki szenátusi meghallgatása után.

Az elnök Comey meghallgatásának napján - szokásától eltérően - egyáltalán nem tett közzé Twitter-bejegyzést, pénteken azonban megtörte a hallgatását.

"Oly sok hamis állítás és hazugság után totális az elégtétel, Comey egy kiszivárogtató" - olvasható Donald Trump mikroblog-bejegyzésében. Trump elnök, aki rendszeresen ostorozza a sajtót az őt ért bírálatok miatt, arra is szakított időt, hogy egy másik Twitter-üzenetben megdicsérje a republikánusokhoz közelálló Fox televíziót. "Nagyszerű tudósítások... köszönöm" - írta.

James Comey, volt FBI-igazgatót csütörtökön hallgatta meg a szenátus hírszerzési bizottsága, a meghallgatás délelőtti szakasza nyilvános volt. A meghallgatáson Oroszországnak a tavalyi amerikai elnökválasztási folyamatba történt beavatkozása és Donald Trump munkatársainak orosz kapcsolatai, illetve James Comey és Trump elnök kapcsolatai voltak napirenden.

A "totális elégtétel" említésével Donald Trump megfigyelők szerint minden bizonnyal arra célzott, hogy Comey leszögezte: Trump elnököt nem érintette az Oroszországnak a tavalyi elnökválasztásba történt beavatkozásáról folyó vizsgálat és erről személyesen is tájékoztatta őt. Továbbá - a sajtóban megjelent információkkal ellentétben - nem utasította Comey-t arra, hogy függessze fel vagy zárja le a Michael Flynn lemondatott nemzetbiztonsági főtanácsadó orosz kapcsolatairól folyó nyomozást.

Comey a meghallgatáson úgy fogalmazott: az elnök meghívta őt a Fehér Házba vacsorára, s ekkor dicsérő szavakkal szólt Michael Flynnről és ezt értelmezte ő úgy, mintha Trump a Flynn-féle nyomozás lezárására kérné.

A meghallgatás egy későbbi szakaszában viszont azt állította: februári találkozójukon az elnök azt mondta neki a Flynn-nyomozá kapcsán: "remélem, ezt békén hagyja". Az elbocsátott FBI-direktor a meghallgatáson azt is elmondta: ő ugyan személyesen nem állt kapcsolatban a sajtóval, de az egyik barátját megkérte, hogy szivárogtassa ki a sajtónak a Trump elnökkel folytatott bizalmas beszélgetéseiről készített feljegyzéseit. Az elnök magánügyvédje, Marc Kasowitz csütörtökön vitatta és egymásnak ellentmondónak minősítette Comey állításait, és közleményben nehezményezte a kiszivárogtatást is.

Pénteken pedig kiderült: az ügyben a jövő hét elején panaszt is benyújt az igazságügyi minisztériumhoz és beadványt küld a szenátus két bizottságának, az igazságüggyel foglalkozó és a hírszerzési bizottságnak. Pénteken délelőtt a CNN hírtelevízióban Susan Collins, republikánus szenátor arról beszélt: meglehet, hogy a volt FBI-igazgató rosszul emlékezett a Trump elnökkel folytatott beszélgetéseken elhangzottakra, vagy rosszul interpretálta őket. A szenátor mindenesetre leszögezte: James Comey a meghallgatáson mindent eskü alatt mondta el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×