eur:
393.14
usd:
367.36
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Corbyn szerint ez elég a távozáshoz

Corbyn szerint ez elég a távozáshoz

Az előzetes eredmények alapján bár a konzervatív párt nyerte a brit előrehozott választást, kérdésessé vált, hogy megmarad-e a párt abszolút többsége a törvényhozásban. Az ellenzék vezére lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, a font árfolyama zuhanni kezdett.

A 2010 óta kormányzó brit Konzervatív Párté lesz a legnagyobb alsóházi frakció, de nem biztos, hogy a párt abszolút többséget szerzett az előrehozott nagy-britanniai parlamenti választásokon a nagy brit médiatársaságok közös exit poll felmérése alapján. Eszerint 17-tel kevesebb mandátuma lehet a kormányzó pártnak, mint eddig, vagyis 12 fővel maradna el az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326-tól.

Corbyn szerint ez elég a távozáshoz

Ha az exit poll pontosnak bizonyul, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 34 fővel 266-ra növelhette alsóházi frakciójának létszámát, a Skót Nemzeti Párt pedig 22 képviselői helyet veszíthetett.

A Nomura londoni központú elemzőcég két modellszámítást is nyilvánosságra hozott, az egyik szerint meglehet a Konzervatív párti abszolút többség, a másik szerint azonban nem.

Theresa May brit miniszterelnök, miután kiderült, hogy saját választókörzetében ő győzött, úgy fogalmazott, hogy az országnak most stabilitásra van szüksége.

"Ha az előrejelzésnek megfelelően a konzervatív párt nyerte el a legtöbb helyet, és valószínűleg a legtöbb szavazatot, akkor ránk hárul a stabilitási időszak megteremtésének feladata, és pontosan ezt fogjuk tenni. A szándékom ugyanaz ma reggel, mint bármikor korábban. A kampányban elmondtuk, hogy fő törekvéseink egy jó, a nemzet érdekét szolgáló Brexit-megállapodás."

Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője azonban lemondásra szólította fel a kormányfőt.

Corbyn szerint ez elég a távozáshoz

"A miniszterelnök azért hirdette meg az előrehozott választást, hogy megerősítse felhatalmazását. A szavazás eredménye azonban a konzervatív mandátumok és a bizalom elvesztését mutatja, ami elég kell, hogy legyen neki ahhoz, hogy távozzon, és utat engedjen egy olyan kormánynak, amely igazán képviselni tudja az ország teljes lakosságát."

Az angol font jelentősen gyengült a hírre, hogy a Konzervatív Párt nem sokkal a Brexit-tárgyalások tervezett kezdete előtt elveszíthette abszolút többségét a londoni alsóházban. Londoni pénzügyi elemzők szerint ha ez az előrejelzés valósnak bizonyul, a miniszterelnök pozíciója is bizonytalanná válhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már csak a szenátus, illetve az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×