eur:
388.94
usd:
363.4
bux:
68124.38
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Manchesteri merénylet: sokat elárul az elkövetés módja

Manchesteri merénylet: sokat elárul az elkövetés módja

Szervezett, jól felkészült merénylőkről van szó - mondta az InfoRádiónak Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő az éjszakai manchesteri robbantás kapcsán.

"A hétfő éjszakai merénylet helyszíne, módszere és időzítése arra mutat rá, hogy szervezett, jól felkészült merénylőkről van szó. Szemben a westminsteri merénylettel, ahol valaki belehajtott a tömegbe, itt összeállítottak egy robbanóeszközt, ehhez valamilyen szaktudás kell. Mi több, azt feltételezem, hogy

az öngyilkos merénylő elkövetőnek segítői is lehettek"

- mondta az InfoRádióban Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője.

"A merénylők üzennek a társadalomnak: ne felejtsük el, hogy június 8-án választások lesznek, illetve a mostani merényletet pontosan két hónappal awestminsteri merénylet után követték el - a merényletnek tehát politikai üzenete van. Az pedig, hogy koncerten követték el a robbantást, azt üzeni: nem tetszik nekünk a kultúra, amiben ti éltek" - mondta a szakértő, hozzátéve: tragikus, hogy Ariana Grande koncertjén nagyon fiatal lányok, döntően tinédzserek váltak áldozatokká.

Nem maga a kultúra, hanem az elkövető ilyen - hangsúlyozta Tálas Péter, hozzátéve: az a nagy kérdés, hogyan radikalizálódott a szélsőséges elkövető (azóta kiderült, hogy az Iszlám Állam követte el a merényletet - a szerk.).

"Nem gondolom, hogy itt a kultúrák háborújáról kellene beszélni.

Ráadásul mialatt a weben külföldön az Iszlám Állam hívei ünnepeltek az interneten, addig a brit muszlimok is megszólaltak, elítélve a történteket. Itt tehát nem az iszlám üzent, hanem a szélsőséges iszlamisták üzentek egy terrortámadással" - fogalmazott.

A 2,6 milliós Manchester városában egyébként mintegy 260 ezer muszlim él.

Rendkívüli Aréna: Ma este 6 óra után az InfoRádió Aréna című műsorának vendége Kiss Benedek József, nemzetbiztonsági szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára lesz.

A második legsúlyosabb lehet

A hatóságok terrortámadásként kezelik az esetet. Ha így van, akkor az a második legnagyobb lehet Angliában a 2005-ös, londoni metróban történt négyes öngyilkos merénylet óta. Akkor 56-an vesztették életüket és 700-an sérültek meg.

Pontosan két hónappal ezelőtt, március 22-én történt Angliában terrortámadás: akkor egy 52 éves férfi hajtott a járókelők közé a Westminster hídon, megölve hat embert és megsebesítve 49-et. Ezután a merénylő halálra késelt egy rendőrnőt is, mielőtt végeztek vele.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×