eur:
394.37
usd:
370.62
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Kiderült, kik szervezték meg a testvérgyilkosságot

Az észak-koreai állambiztonsági minisztérium és az ország külügyminisztériuma szervezte meg Kim Dzsong Un diktátor féltestvérének, Kim Dzsong Namnak a meggyilkolását - közölték hétfőn dél-koreai parlamenti képviselők, akiket az ország hírszerzése tájékoztatott az ügyről.

A hírszerzés arról is beszámolt, hogy kivégezték Észak-Koreában az állambiztonsági minisztérium legalább öt tisztségviselőjét, és a phenjani vezetés házi őrizetbe helyezte Kim Von Hong állambiztonsági minisztert.

A Kim Dzsong Nam meggyilkolása ügyében gyanúsított nyolc észak-koreai közül négy a phenjani állambiztonsági minisztérium tisztségviselője, kettő pedig a külügyminisztériumé - tették hozzá.

Dél-koreai és amerikai tisztségviselők már korábban állították, hogy Kim Dzsong Namot észak-koreai ügynökök gyilkolták meg február 13-án a Kuala Lumpur-i repülőtéren.

Vasárnap a malajziai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy további halottkémi vizsgálatok megerősítették azt a pénteki hírt, miszerint a vegyi fegyvernek minősített VX idegméreg okozhatta Nam halálát, a támadók az áldozat arcára kenték a mérget, amely húsz percen belül a halálát okozta.

A dél-koreai parlamenti képviselők azt is elmondták hétfőn a sajtónak, hogy a hírszerzés tájékoztatása szerint légvédelmi fegyverrel kivégezték Észak-Koreában az állambiztonsági minisztérium legalább öt tisztségviselőjét.

A phenjani vezetés ezenkívül házi őrizetbe helyezte Kim Von Hong állambiztonsági minisztert, akit Kim Dzsong Un januárban leváltott - tették hozzá.

Januárban a két Korea egyesítésével foglalkozó dél-koreai minisztérium azt közölte, hogy a vezérezredest feltehetőleg korrupció, hatalommal való visszaélés, valamint több beosztottjának megkínoztatása, illetve kivégeztetése miatt váltották le és fokozták le vezérőrnaggyá. Most a dél-koreai hírszerzés arról tájékoztatott, hogy Kim Von Hong hamis jelentést tett az észak-koreai vezetőnek, Kim Dzsong Unnak.

A hamis jelentés készítése volt a vád a minisztérium kivégzett öt tisztségviselője ellen is. Az azonban nem derült ki, hogy a phenjani minisztérium konkrétan milyen jelentését vagy jelentéseit hamisították volna meg.

Kim Dzsong Un - az apja halálát követő 2011-es hatalomra kerülése óta - becslések szerint már mintegy száz magas rangú kormány- és katonai tisztviselőtől megvált, és a legtöbb esetben kivégeztette őket, ami miatt Szöul szerint "rettegés uralkodik" az észak-koreai vezetés köreiben.

Kim Dzsong Un az öt legmagasabb rangú katonai vezető közül négyet likvidált az elmúlt hat évben. A legkegyetlenebb és leglátványosabb tisztogatás 2013 decemberében történt, amikor az államhatalom megdöntésére szőtt összeesküvés vádjával kivégeztette nagybátyját, Dzsang Szong Teket, akit addig az észak-koreai vezetés második számú emberének tekintettek. Dzsang Szong Tek letartóztatásában és kivégzésében éppen Kim Von Hong állambiztonsági miniszter játszotta a főszerepet.

Nem biztos, hogy Kim Von Hongot végleg eltávolítják a vezetésből, mert volt már rá példa, hogy Kim Dzsong Un egy tanácsadóját száműzték egy mezőgazdasági termelőszövetkezetbe "átnevelés" céljából, majd visszakerült a vezetésbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×