eur:
392.17
usd:
366.65
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Ausztria is megnehezíti a külföldiek munkavállalását

Ausztria munkaerőpiacának szigorú szabályozását kezdeményezte az osztrák kormány. A szociáldemokrata-néppárti koalíció szerint erre azért van szükség, mert a magas munkanélküliség és a külföldi munkavállalók kérdése könnyen a szélsőjobb karjaiba terelheti a választókat.

Úgynevezett foglalkoztatási bónuszt hirdet az osztrák kormány, amit július 1-i hatállyal be is vezet - írja a Népszava. Egy kétmilliárd eurós programról van szó, amelyből azok az ausztriai vállalkozások részesedhetnek, amelyek az említett időponttól új munkaerőt alkalmaznak. Minden egyes új foglalkoztatott után a bérköltségek 50 százalékkal csökkennek, számítások szerint ez évenként és fejenként 4000 eurót jelent, ennyivel enyhülnek a vállalkozások terhei. 

Azon munkavállalók után jár a költségcsökkentés, akik „igazoltan” munkanélküliek, munkahelyet váltanak, akik osztrák középiskolát vagy egyetemet végeztek, valamint akiknek zsebében van a vörös-fehér-vörös munkavállalói kártya. A foglalkoztatási kártya az osztrák gazdaság számára különösen fontos külföldieknek jár.

Az osztrák döntés kizárólag azokra a külföldiekre vonatkozik, akik már bent vannak Ausztriában. Az újonnan jövők is kereshetnek maguknak állást, de elhelyezkedésüket

a hátrányos megkülönböztetés mindenképpen megnehezíti.

Alois Stöger miniszter nem titkolja, hogy a kormány a bér- és szociális dömping ellen is harcolni kíván. 

A néppárti kezdeményezést, amelyet mérsékelt lelkesedéssel fogadtak a szociáldemokraták, márciusban vesézik majd ki a szakértők, ha elfogadják, akkor a törvényjavaslat még a nyár előtt a parlament elé kerül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×