eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A többség nem hisz Merkel vereségében

Németországban a lakosság többsége nem gondolja, hogy a szociáldemokrata (SPD) kancellárjelölt, Martin Schulz legyőzi a hivatalban lévő kormányfőt, Angela Merkelt - mutatta ki egy vasárnap ismertetett felmérés.

A Bild am Sonntag című lapban ismertetett adatok szerint az SDP országos választói támogatottsága egy hét alatt 1 százalékponttal 32 százalékra csökkent.

Ez az első felmérés, amely gyengülést jelez a szociáldemokratáknál, amióta Martin Schulz január végén elvállalta a baloldali párt kancellárjelöltségét.

A közvélemény-kutatások eddig nagymértékű és gyors emelkedést mutattak ki, az SPD támogatottsága a 20-23 százalékos sávból alig egy hónap alatt 30 százalék fölé emelkedett. A szociáldemokraták ezzel behozták lemaradásukat az Angela Merkel vezette CDU/CSU jobboldali pártszövetséggel szemben.

Ezt mutatja a Bild am Sonntagban ismertetett mérés is, amely szerint a CDU/CSU támogatottsága is 32 százalékos - nem változott az egy héttel korábbihoz képest -, vagyis a két legnagyobb német politikai erő hét hónappal a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt fej-fej mellett áll.

Azonban az Emnid közvélemény-kutató intézet vizsgálata szerint a német választók csupán 36 százaléka gondolja, hogy Martin Schulz legyőzi Angela Merkelt, és

50 százalék arra számít, hogy a szociáldemokrata jelölt nem váltja le a 2005 óta hivatalban lévő kancellárt.

Ugyancsak csupán 36 százalék érzi hitelesnek Martin Schulz azon vállalását, hogy "a keményen dolgozó emberekért" akar küzdeni. A reprezentatív felmérésben a megkérdezettek 57 százaléka szerint hiteltelen Martin Schulz kijelentése.

A Bundestag ellenzéki oldalán az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 8 százalékon stagnál, és a Zöldek támogatottsága sem változott, 7 százalékos. A CDU/CSU-tól jobbra álló, parlamenten kívüli Alternatíva Németországnak (AfD) szintén változatlanul, 9 százalékon áll. A következő Bundestagban a 2013-ban kiesett FDP ismét képviseletet szerezhet, a liberális párt támogatottsága 1 százalékkal 7 százalékra emelkedett, így már 2 százalékponttal a bejutási küszöb felett áll.

Az Emnid a felmérést február 16. és 22. között készítette 500 ember megkérdezésével, az adatok a választókorú népességre nézve reprezentatívak. A Bundestag-választást szeptember 24-én tartják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×