eur:
395.1
usd:
366.11
bux:
65120.83
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A németek leváltanák Merkelt?

Ha közvetlenül lehetne kancellárt választani, a szociáldemokrata politikusra többen szavaznának, mint a hivatalban lévő kormányfőre, Angela Merkelre.

Lendületesen növekszik a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) országos választói támogatottsága, amióta január végén Martin Schulzot nevezték meg kancellárjelöltnek a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra.

Egy csütörtökön ismertetett felmérés szerint az Európai Parlament (EP) volt elnökének színre lépése több mint három éves csúcsra emelte a párt népszerűségét, és ha közvetlenül lehetne kancellárt választani, a szociáldemokrata politikusra többen szavaznának, mint a hivatalban lévő kormányfőre, Angela Merkelre.

Az ARD országos köztelevízió megbízásából készített felmérés szerint az SPD 28 százalékon áll, ami 8 százalékpontos emelkedés a legutóbbi - Martin Schulz jelölése előtt végzett - méréshez képest, míg a legnagyobb vetélytárs, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség támogatottsága 3 százalékponttal 34 százalékra süllyedt.

Az SPD legutóbb 2013 szeptemberében, az előző Bundestag-választás előtt állt 28 százalékon.

16 százalékkal vezetne

Az ARD Deutschlandtrend című kutatássorozatának új mérése szerint Martin Schulz személyes népszerűsége meghaladta a CDU-elnöke, Angela Merkel népszerűségét. Amennyiben közvetlenül lehetne kormányfőt választani, a németek 50 százaléka Martin Schulzra szavazna, ami 9 százalékpontos növekedés januárhoz képest, míg Angela Merkel 34 százalékot szerezne, ami 7 százalékpontos gyengülés.

A közhangulat fordulatára utal az is, hogy arra a kérdésre, a két nagy néppárt közül melyiknek kellene vezetnie a kormányt, a megkérdezettek 50 százaléka az SPD-t, 34 százaléka a CDU/CSU-t nevezte meg, ami a szociáldemokratáknál 14 százalékpontos emelkedést, a CDU és a Horst Seehofer bajor miniszterelnök vezette CSU szövetségénél pedig 12 százalékpontos csökkentést jelent.

Az összes többi kutatóintézet mérése is az SPD támogatottságának erőteljes növekedését jelzi.

Óvatosan az előrejelzésekkel

Az előző Bundestag-választás előtt hasonló folyamat ment végbe: a szociáldemokrata bázis akkor is lelkesedéssel fogadta, hogy a pártban hosszú vívódás után eldöntötték, ki legyen Angela Merkel kihívója. Akkor Peer Steinbrück volt pénzügyminisztert tették meg kancellárjelöltnek, és a döntés utáni hetekben meglódult a párt támogatottsága, de a lelkesedés alábbhagyott, és az SPD végül a szavazatok 25,7 százalékával történetének egyik legrosszabb eredményét érte el a 2013. szeptemberi választáson, messze elmaradva a győztes CDU/CSU 41,5 százalékától.

Kisebb esélyek

Azonban a "Schulz-hatás" erőteljesebb, mint amilyen a "Steinbrück-hatás" volt - húzta alá Manfred Güllner, a Forsa kutatóintézet igazgatója, hozzátéve: az SPD támogatottságának növekedése annak tulajdonítható, hogy a váltás - Sigmar Gabriel pártelnök távozása és Martin Schulz megjelenése - mozgósítja a tábort, és az SPD-től a nemválasztók közé húzódott szavazók egy része visszatért a szociáldemokratákhoz.

Ugyanakkor a Forsa mérése szerint Martin Schulz esélyei szerényebbek, az SPD-s jelölt a megkérdezettek csupán 28 százaléka szerint tudja leváltani Angela Merkelt, és egyértelmű többség, 61 százalék arra számít, hogy a következő ciklusban is Angela Merkel lesz a kancellár.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×