eur:
384.71
usd:
353.79
bux:
69874.02
2024. május 28. kedd Csanád, Emil

Trump tilalma miatt majdnem itthon ragadt a fesztiválzenekar

A Budapesti Fesztiválzenekar csütörtökön utazik az Egyesült Államokba. Egyik csellósuk, egy iraki születésű, 1985 óta Magyarországon élő művész beutazásával azonban gondok akadtak – tudta meg a Magyar Nemzet.

A Budapesti Fesztiválzenekar a lap megkeresésére közölte, hétfőn a budapesti amerikai konzulátus visszavonta a muzsikus beutazási engedélyét. Fischer Iván, a zenekar vezetője ezután „hosszú beszélgetést” folytatott a washingtoni külügyi tárca egyik vezetőjével, és jelezte, zenészüknek csak magyar útlevele van, így rá nem érvényes Donald Trump rendelete.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke még a múlt héten írta alá azt a jogszabályt, amely szerint hét, többségében muszlimok lakta ország állampolgárai a következő kilencven napban nem utazhatnak be az országba. Az érintett országok: Irak, Irán, Jemen, Líbia, Szíria, Szomália, Szudán. Az Európai Bizottság vezető szóvivője, Margaritisz Szhinasz ezután közölte, az intézmény vizsgálja a kettős állampolgárok helyzetét.

A Budapesti Fesztiválzenekar szerint tegnap az Egyesült Államok budapesti konzulátusa értesítette őket, hogy a washingtoni külügyi minisztérium megváltoztatta korábbi utasítását:

a kettős állampolgárokra nem vonatkozik a tilalom.

Ennek köszönhetően a zenekar valamennyi tagja elindulhat a turnéra, amelynek során New Yorkban, Chicagóban, Bostonban és más városokban is fellépnek.

Bár Trump rendelete a kettős állampolgárokat nem érinti, más magyarokat igen. Az Egyesült Államokba és Kanadába utazást szervező Morton's Travel ügyintézője elmondta, az elmúlt napokban sokan megkeresték őket kérdéseikkel. Az egyik rendelkezés szerint ugyanis

aki az elmúlt öt évben már járt az érintett hét ország valamelyikében, nem igényelheti a vízummentes beutazási engedélyt,

hanem vízumhoz kell folyamodnia. Annak elkészültére pedig egy-két hetet várni kell. Vagyis aki a napokban indulna az Egyesült Államokba, és járt valamelyik érintett államban, annak akár meg is hiúsulhat az útja. Az utazási iroda közölte, volt rá példa, hogy különböző okokból nem engedtek be magyarokat az amerikaiak, ők saját költségükön kénytelenek hazatérni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Izgalmas sztorik a kriptopiacon, a tőzsdéken jó a hangulat

Izgalmas sztorik a kriptopiacon, a tőzsdéken jó a hangulat

Az angol tőzsde mellett az amerikai piacokon sem volt tegnap kereskedés, a magyar tőzsde azonban összességében felülteljesítő volt a nemzetközi átlaghoz képest, a nap végére új történelmi csúcsra emelkedett a BUX index. Gazdasági adatok tekintetében ma az Egyesült Államokban egy fontos ingatlanindexet és egy fogyasztói hangulatindexet publikálnak, ezek lehetnek hatással a hangulatra. Ami az előzetes adatokat illeti, felemás hangulatban indulhat a kereskedés a kontinenstőzsdéin. Izgalmas fejlemények zajlanak a kriptopiacon, mintegy 42 830 bitcoint adott el egy, még 2014-ben csődbe ment japán kriptotőzsde.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×