eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Trump ezt is megmagyarázza

Donald Trump amerikai elnök vasárnap közleményben szögezte le, hogy a bevándorlásról hozott elnöki rendelet nem a muszlimok kitiltásáról szól, a vízumkiadást pedig 90 nap múlva helyreállítják.

Az elnök vasárnap délutáni közleményében hangsúlyozta, hogy 90 nap múlva - amint az új biztonsági, határellenőrzési mechanizmusokat kialakítják - ismét megkezdődik a vízumok kiadása a világ valamennyi országa számára.

Donald Trump megismételte, amit már szombaton újságíróknak megfogalmazott: a beutazások felfüggesztése nem muszlimellenes intézkedés, csupán az a célja, hogy az ország biztonságát sikerüljön megőrizni.

Nyilatkozott vasárnap délután Bob Corker republikánus szenátor is, aki leszögezte: az elnöki rendeletet "nem megfelelően alkalmazták", különösen azok esetében, akik zöldkártyával rendelkeznek.

Közben Ahmed Hussen, Kanada bevándorlásügyi minisztere megerősítette, hogy országa átmenetileg tartózkodási engedélyt ad az amerikai elnöki rendelet miatt Kanadában rekedt utasoknak. Hussen sajtóértekezleten jelentette be Ottawa döntését, ám nem pontosította, hogy hány emberről van szó. Egyúttal közölte azt is: a kanadai kormány garanciát kapott az Egyesült Államoktól arra, hogy az elnöki rendelet nem vonatkozik azokra a kanadaiakra, akiknek kettős állampolgárságuk van, s az egyik állampolgárság a dekrétumban említett hét muszlim állam egyikéből származik. Hasonló garanciákat kapott egyébként az Egyesült Királyság is. Boris Johnson külügyminiszter, miután vasárnap egyeztetett az amerikai illetékesekkel, bejelentette, hogy az Egyesült Királyságban élő kettős állampolgárok szintén mentesítést kapnak az elnöki rendelet alól. A két állampolgársággal rendelkező utasok közül csak azokat ellenőrzik szigorúbban - de beengedik őket az Egyesült Államokba -, akik közvetlenül a dekrétumban érintett hét ország egyikéből érkeznek.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×