eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla

Magyar rabok látják el munkával a strasbourgi bírókat

Huszonhárom százalékkal emelkedett 2016-ban az Emberi Jogok Európai Bíróságára érkező ügyek száma, és az emelkedésben - Törökország és Románia mellett - Magyarország játssza a főszerepet.

A bíróság éves jelentéséből kiderül, hogy az ügyszám jelentős emelkedésének egyik fő forrását a magyarországi - és romániai - börtönviszonyok jelentik. A túlzsúfolt büntetés-végrehajtási intézményekben a fogva tartási körülményeket kifogásoló rabok tömegesen fordulnak a strasbourgi testülethez. Guido Raimondi, a bíróság elnöke elmondta, a Romániából érkező kérelmek száma 108, a magyarországiak 95 százalékkal emelkedtek.

"A fogva tartási körülmények miatt indul a legtöbb eljárás ebből a két országból - mondta. - Ismétlődő esetekről van szó, ami arra utal, hogy rendszerszintű vagy szerkezeti nehézségekről van szó, amelyeket helyben kellene orvosolni. Tudjuk, hogy nincs azonnali, gyors megoldás ezekre a helyzetekre sem itt, Strasbourgban, sem az egyes országokban."

A harmadik nagy ügyszállító Törökország lett, ahol a nyári Erdogan-ellenes puccs után szükségállapotot hirdettek, és korlátozták az emberi jogok érvényesülését, emiatt pedig sokan fordultak az európai bírósághoz. 

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×