INFORÁDIÓ 
2021. január 27. szerda
Angelika

kanada

québec

támadás

mecset

Az esti ima után lőttek a mecsetben

InfoRádió

Terrortámadás érte vasárnap este a kanadai Québec Iszlám Kulturális Központjának mecsetét. Hat ember életét vesztette, nyolcan megsebesültek.

Néhány tucatnyi férfi, épp esti imáját mondta a québec-i Iszlám Kulturális Központ földszintjén, mikor fegyveresek rontottak az épületbe és tüzet nyitottak a közösségre. A szemtanúk legalább két fegyveresről beszéltek a sajtónak, akik a legfrissebb híradások szerint hat embert megöltek, nyolcat pedig megsebesítettek.

Később a rendőrség különleges egysége behatolt az épületbe, majd evakuálták és ellenőrzésük alá vonták az imahelyet.

Christine Coulombe, a quebec-i rendőrség szóvivője a Radio Canada felvételén elmondta, hogy a két gyanúsítottat elfogták, egyiküket már a helyszínen, a másikukat pedig a közeli Orléans szigetén. Részletekkel a szóvivő nem szolgált, a gyanúsítottak nevét nem hozták nyilvánosságra.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök elítélte és "muszlim elleni terrortámadásnak" nevezte a történteket, majd aláhúzta: "Szívszorító ennyi értelmetlen erőszakot látni. A társadalom sokfélesége és a vallási türelem olyan érték, amelyet a kanadaiak nagy becsben tartanak. A kanadai muzulmánok a nemzet fontos részét alkotják, ezeknek az értelmetlen cselekedeteknek nincs helyük közösségeinkben, városainkban és az országban".

Québec tartományi vezetője szintén a közösség elleni terrorcselekménynek nevezte a történteket, majd Philippe Couillard azt is bejelentette, hogy ma tartományszerte szolidaritási tüntetéseket szerveznek. A város polgármesterét, Regis Labeaume-ot is megrázta a mészárlás. A városvezető úgy fogalmazott: senkinek nem szabadna életével fizetni bőrszíne vagy vallási hovatartozása miatt.

Francois Hollande francia elnök közleményében "a legnagyobb határozottsággal" elítélte a "szörnyűséges merényletet", amellyel "a terroristák a québeciek békeszeretetét és nyitottságát akarták támadni".

Az érintett kulturális központot québeci nagymecsetnek is szokták nevezni, amely korábban már célpontja volt egy másik, iszlámellenes cselekménynek, amely nem járt halálos áldozatokkal. Ismeretlenek akkor egy disznófejet helyeztek el a mecset bejáratánál az iszlám böjt, a ramadán idején.

Kapcsolódó hang

Az esti ima után lőttek a mecsetben
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018