eur:
386.99
usd:
356.31
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Berlin és Párizs az oroszellenes szankciók feloldásáról

Az oroszellenes szankciók feloldását a minszki megállapodás teljesítésének eredményességéhez akarja kötni Sigmar Gabriel új német külügyminiszter és francia vendéglátója, Jean Marc Ayrault.

Az első hivatalos látogatásán Párizsban tartózkodó Gabriel a közös sajtóértekezleten hangoztatta, hogy a két országnak világos álláspontja van a büntetőintézkedésekkel kapcsolatban.

Ayrault azt mondta, hogy szeretnék végigvinni a minszki békefolyamatot.

"Ez az egyetlen út a szankciók feloldásához" - mondta.

Mindketten hangsúlyozták: fontos, hogy Németország és Franciaország határozott, egységes álláspontot képviseljen a kérdésben. Bejelentették, hogy országaik munkacsoportot hoznak létre, amely az Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

A párizsi megbeszélésen szó esett Donald Trump amerikai elnöknek az egyes muzulmán országokból érkező bevándorlók és menekültek befogadásának korlátozásáról szóló, pénteken aláírt rendelkezéséről is.

Ayrault aggasztónak nevezte a döntést. Német kollégája pedig kifejtette, "kötelességünk az is, hogy fogadjuk a háború és az elnyomás elől menekülőket".

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×