eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ettől óvott beiktatásakor az új osztrák elnök

Beiktatták hivatalába tegnap Alexander Van der Bellent, Ausztria múlt év végén megválasztott államfőjét. Első elnöki beszédében a populizmus veszélyeire hívta fel a figyelmet.

A 73 éves politikus, aki decemberben a szabálytalanságok miatt megismételt második fordulóban – immár másodszor - múlta felül az Osztrák Szabadságpárt jelöltjét, beiktatása után arról beszélt, pártokon felüli államfőként akarja betölteni hivatalát.

Utalt Ausztria semlegességére, és jelezte, megtiszteltetésnek érzi, hogy Ausztriába menekült észt család leszármazottjaként államfővé választották.

Az európai egység fontosságáról beszélt, hozzátéve, hogy „ne hagyjuk magunkat lebeszélni a közös Európáért való munkálkodásról", a béke megőrzése minden erőfeszítést megér. Ugyanakkor elismerte azt is, hogy nem egyszerű 28 fejlett demokrácia életének összehangolása.

Kijelentette, elutasítja azokat a populista ideákat, amelyek végigsöpörtek az Egyesült Királyságon és több nyugati államon.

„A legnagyobb veszély, amit látok, az az egyszerű válaszok adta csábítás, amely a nacionalizmus és a provincializmus irányába taszít. Ez nem lehet egy, a világhoz képest kicsi állam, Ausztria érdeke. Ne engedjünk a csábításnak” - mondta Alexander Van der Bellen, aki 6 évig töltheti be Ausztria államfői posztját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×