eur:
389.69
usd:
363.3
bux:
68091.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Többmillióan szavazhattak illegálisan az amerikai elnökválasztáson

Donald Trump amerikai elnök és a Fehér Ház szóvivője is megismételte kedden azt az állítását, miszerint 3-5 millióan szavazhattak illegálisan a tavaly novemberi elnökválasztáson.

Trump a kongresszus vezetőivel tartott kedd délutáni megbeszélésén megerősítette egy nappal korábban kifejtett álláspontját, miszerint három-ötmilliónyian szavazhattak illegálisan a novemberi választásokon. Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője szokásos napi sajtóértekezletén megismételte az elnök álláspontját.

Donald Trump, a Republikánus Párt jelöltje az elnökválasztáson 304 elektori voksot gyűjtött össze, míg Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje csak 169-et, s ezzel megnyerte a választást. A szavazók által leadott összes szavazatot illetően azonban Clinton 2 millió 900 ezer vokssal többet gyűjtött össze, mint Trump.

Kérdésre válaszolva Spicer elmondta, hogy az elnök és munkatársai által látott - de meg nem nevezett - tanulmányok adatai tanúskodnak erről. "Szerintem az elnök a rendelkezésére álló tanulmányok és információk alapján gondolja ezt" - fogalmazott a szóvivő, de hozzátette, hogy Trump mindazonáltal megbízik a választási eredményekben.

Arra az újságírói kérdésre, amely azt firtatta, vajon a Fehér Ház indíttat-e vizsgálatot a feltételezett választási csalások ügyében, a szóvivő azzal válaszolt: "talán". Majd amikor később egy másik újságíró is ezt feszegette, így fogalmazott: "minden lehetséges, bár a kérdés hipotetikus".

A sajtóértekezleten a szóvivő nem kívánta kommentálni azt, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette: hozzájárul, hogy újabb 2500 lakás épüljön a ciszjordániai megszállt palesztin területeken, valamint több száz lakás Kelet-Jeruzsálemben.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×