INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 19. szombat
Vilhelmina

donald trump

nemzetbiztonsági tanácsadó

india

"Feltűnés nélkül" fogadta indiai kollégáját Trump nemzetbiztonsági tanácsadója

InfoRádió / MTI

Az indiai kormány nemzetbiztonsági tanácsadója a hét elején Donald Trump megválasztott amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójánál járt Washingtonban - közölték helyi idő szerint pénteken Washingtonban szolgálatot teljesítő, meg nem nevezett indiai diplomaták.

A feltűnést nélküli látogatás annak a jele, hogy Újdelhi szoros kapcsolatot szeretne kialakítani a januárban hivatalba lépő új, republikánus amerikai kormánnyal, semmiképp nem akar hátrányba kerülni szomszédjával és nagy riválisával, Pakisztánnal szemben - írta az AP hírügynökség. Trump ugyanis november 30-án telefonon beszélt a pakisztáni miniszterelnökkel, és az erről szóló beszámoló szerint a megválasztott elnök "bámulatos" országnak nevezte Pakisztánt, valamint kifejezte abbéli szándékát, hogy ellátogasson oda. Barack Obama elnök hivatali idejének nyolc éve alatt egyszer sem járt Pakisztánban. Elődje, George W. Bush viszont igen.

Adzsit Doval indiai nemzetbiztonsági főtanácsadó több mint egy órán át tárgyalt Michael Flynn-nel mint Trump tanácsadójával. Legfőbb témájuk a terrorizmus elleni küzdelem volt. Újdelhi azt reméli, hogy a Trump-kormány szigorúbban lép majd fel a pakisztáni szélsőséges iszlamistákkal szemben, mint azt az Obama-kormány tette.

Doval ezután a jelenlegi amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadóval, Susan Rice-szal, majd John Kerry külügyminiszterrel találkozott.

Az Obama-kormány alatt időről-időre feszültté vált az amerikai-indiai viszony, csak attól kezdve lett tartósan simább, hogy 2014-ben Narendra Modi lett a miniszterelnök Indiában. Amikor Modi idén júniusban beszédet mondott az amerikai kongresszusban, "nélkülözhetetlen partnernek" nevezte az Egyesült Államokat, és kijelentette, hogy a két ország együtt stabilitást és gazdagságot tud teremteni az Indiai-óceántól a Csendes-óceánig húzódó térségben.

Mindkét országot aggasztja Kína erősödése és érdekszférájának kiterjedése. Noha India nem akar intézményes szövetséget az Egyesült Államokkal, részben amerikai fegyverekkel modernizálja hadseregét, és a két ország hadereje rendszeresen tart közös gyakorlatokat.

Trump választási kampányában gyakran beszélt negatívan bizonyos külföldi országokról, de Indiáról szinte soha. Viszont dicsérte Narendra Modit, amiért sikeresen viszi keresztül a kormányzati reformjait és ösztönzi a gazdasági növekedést.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018