eur:
394.44
usd:
365.1
bux:
65537.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

„Az ankarai merénylet csak még szorosabbá teszi a török-orosz viszonyt”

Az orosz nagykövet meggyilkolása után még szorosabb lehet a kapcsolat a török és az orosz kormány között - mondta a ReggelInfónak Egeresi Zoltán Törökország-szakértő. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa szerint a támadás után a török közéletben és belpolitikában tovább erősödhetnek a tisztogatások.

„Nagy hibát követtek el az ott lévő biztonsági szervek. A merénylő helyzetét alapvetően megkönnyítette, hogy ő is a rendőrség kötelékében dolgozik: volt igazolvány, volt szolgálati fegyvere. Így ha volt is ellenőrzés, ezek egyszerű felmutatásával tudta igazolni, hogy ő is a rendezvény biztonságáét felelős, és ennek megfelelően is volt felöltözve” - közölte Egeresi Zoltán.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa szerint ez mind hozzájárult ahhoz, hogy átjuthatott a biztonsági ellenőrzésen és meghúzódhatott az orosz nagykövet háta mögött, ahonnan el tudta követni ezt a merényletet.

A nemzetközi következményekkel kapcsolatban a Törökország-szakértő közölte:

mind az orosz, mind a török fél rögtön provokációnak minősítette ezt a terrortámadást, és a török vezetés is egyértelműen elítélte.

A merénylet fontosságával kapcsolatban Egeresi Zoltán felidézte: nagyon gyorsan a helyszínre érkezett a török egészségügyi miniszter és a belügyminiszter. A török külügyminiszter pedig tegnap elindult Moszkvába, hogy egyeztessenek Szíriával kapcsolatban. Igazából nem csak ezért megy, de valószínűleg erről is fognak tárgyalni.

„A merénylet elkövetése után pedig nem sokkal Erdogan beszélt Putyinnal. Ez azt mutatja, hogy kiemelt fontosságú ügyként kezelte a török vezetés ezt a merényletet” - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa.

„Ez a támadás nem fogja megroppantani az orosz-török kapcsolatokat, sőt, most egy új szolidaritást is láthatunk, amelyet valószínűleg különböző külpolitikai kérdésekben fognak majd – legalábbis retorika szintjén – kamatoztatni”

- véli a Törökország-szakértő.

„Úgyhogy szakítást semmiféleképpen sem prognosztizálnék a két ország között ezen merénylet kapcsán” - jelentette ki Egeresi Zoltán.

„Mivel még biztosat nem tudni, felmerülhet annak a gyanúja, hogy az elkövető is a Fethullah Gülen-féle mozgalom tagja lehet, akik ellen már hónapok óta zajlik a tisztogatási hullám. Már csak azért is lehet alapja ennek, mert a közkeletű vélekedés értelmében a rendőrség kötelékébe is rengetegen épültek be ezen mozgalom tagjai közül” - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa.

„Innentől kezdve a török lakosság jelentős része számára valószínűleg kézenfekvő lesz, hogy a Fethullah Gülen szervezet egyik tagja követhette el ezt a merényletet. Ennek függvényében pedig újabb tisztogatás várható – egy olyan helyzetben, amikor alapvetően is a terrorizmusellenes harc csúcsára van járatva Törökországban” - fogalmazott a Törökország-szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Megjelent az Építési és Közlekedési Minisztérium építési beruházás tárgyú közbeszerzési eljárásainak előkészítése során alkalmazandó eljárásrendről szóló rendelet, melynek értelmében az állami építési és kivitelezési beruházások mostantól nem kerülhetnek többe, mint az igazolt nyersanyag és alkatrész beszerzési ára legfeljebb 10%-os profittal növelve, és ez a folyamatban lévő ügyekre is érvényes lesz - tudta meg a Portfolio.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×