eur:
393.57
usd:
368.05
bux:
66492.93
2024. április 25. csütörtök Márk

Obama megfenyegette Putyint

Oroszország a felelős az amerikai Demokrata Párt ellen az elmúlt hónapokban elkövetett hackertámadásokért - hangsúlyozta washingtoni sajtóértekezletén Barack Obama.

Az Egyesült Államok még hivatalban lévő elnöke ezzel kapcsolatosan hozzátette, hogy ez a közlése a titkosszolgálatok adatain alapul.

Obama szerint az orosz "manipuláció" azt követően ért véget, hogy a Kínában tartott szeptemberi G20-as csúcstalálkozón figyelmeztették Vlagyimir Putyint az amerikai aggodalmakról. Felidézte: felhívta az orosz elnök figyelmét, hogy következményei lesznek annak, ha ezek az akciók folytatódnak.

A Fehér Ház lakója azt is elmondta: a múltban hasonló módon figyelmeztette kínai kollégáját, Szi Csin-pinget is az amerikai vállalatok elleni kínai hackertámadások várható következményeire.

Obama washingtoni sajtóértekezletén a hackertámadásokkal kapcsolatos orosz felelősséget illetően kijelentette: reméli, hogy utóda, Donald Trump osztja majd ezzel kapcsolatos aggodalmát.

Az amerikai elnök a sajtóértekezleten élesen bírálta Bassár el-Aszad kormányzatát és Moszkvát is a Szíriában történtek miatt, szerinte az ő lelkükön szárad az szíriaiak vére.

Hangsúlyozta: mindig is felelősséget érzett e közel-keleti ország sorsáért. Obama állást foglalt amellett, hogy küldjenek független nemzetközi megfigyelőket Szíriába az evakuálások felügyeletére. Elismerte: a szíriai konfliktus az egyik legsúlyosabb probléma volt, amellyel nyolc évig tartó elnöksége alatt szembe kellett néznie. "Nem állíthatom, hogy sikeresek voltunk Szíriában" - fűzte hozzá.

A leköszönni készülő elnök örömét fejezte ki amiatt, hogy - mint fogalmazott - az Egyesült Államokat kiváló állapotban adhatja át utódának. Utalt arra, hogy az elnökké választott Trumppal folytatott beszélgetései szívélyesek voltak, néhány esetben különleges felvetéseket tett a megválasztott republikánus elnöknek a demokratikus intézmények integritásának megőrzése céljából.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×