eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Váratlan közjáték az EU-csúcson - Donald Tusk nagyon zavarba jött

Kelet-Aleppó választott polgármesterének személyében váratlan vendég toppant be csütörtökön az Európai Tanács brüsszeli székhelyére, röviddel az EU-csúcs kezdete előtt. „Nincs szükség több együtt érző sajtónyilatkozatra. Tetteket akarunk látni” - kérlelte az összetört Brita Hagi Hasan a láthatóan zavarban lévő Donald Tuskot..

Váratlan vendég toppant be Brüsszelbe csütörtök délelőtt az EU-csúcs kezdetét megelőzően Donald Tuskhoz, az Európai Tanács elnökéhez. Brita Hagi Hasan, a szíriai rezsim által véres harcok árán elfoglalt Aleppó keleti városrészének elöljárója azért jött, a jelek szerint Francois Hollande francia elnök invitálására az EU-hoz, hogy még egyszer utoljára segítséget kérjen Európától a városban ragadt civilek megvédéséhez - írja a BruxInfo.

„Nem akarunk többet sajtónyilatkozatokat, tetteket akarunk, mert gyerekek várnak arra, hogy megmentsék őket” - mondta a polgármester a mikrofonok előtt a láthatóan zavarban lévő Tusknak. Hasannak végül az EU28 vezetője helyett be kellett érnie az Európai Tanács elnökével és a francia államfővel. „Aleppó lakóinak nem a szavakra van szükségük, hanem a segítségre. A kész tények sokkal erősebbek a reakcióinknál. Kérem, higgye el nekem, hogy senki sem közömbös az EU-ban az Önök sorsa iránt” - szabadkozott az Európai Tanács lengyel elnöke.

„Sírásra fakasztott a nemzetközi közösség és az ENSZ Biztonsági Tanács hallgatása és tehetetlensége” - jegyezte meg a rommá lőtt keleti városrész elöljárója, hozzátéve, hogy a kormányerők behatolása óta naponta tucatjával mészárolnak le embereket. „A történelem nem fogja elfeledni, ami történt. A nemzetközi közösség hallgatása örökre dokumentálva marad” - folytatta a polgármester, arra figyelmeztetve, hogy nem Aleppó lesz az utolsó.

Arra a kérdésre, hogy mit vár a nemzetközi közösségre, a polgármester fontosnak nevezte a szíriai rezsim önmérsékletre kényszerítését, a civil lakosság számára a város biztonságos elhagyásának a lehetőségét, és az emberiség ellen elkövetett bűnökre vonatkozó bizonyítékok összegyűjtését és az ENSZ BT elé tárását. Szíria egyébként az állam- és kormányfők egynapos találkozóján is napirenden volt.

Az EU, amely tehetetlenül asszisztált a város és a lakosság egy részének elpusztításához, most a humanitárius helyzet javításában lát a maga számára elsődleges szerepet. A vezetők nyilatkozata, amellett, hogy a lakosság és a kórházak elleni szándékos támadásokkal vádolja meg a szíriai rezsimet és orosz szövetségesét, háborús bűnök elkövetését is valószínűsíti, és konkrétum nélkül „minden lehetőséget mérlegel”.

Az októberi EU-csúcstól eltérően azonban ezúttal meg sem próbáltak a vezetők az Aleppó tragédiájáért felelős orosz hivatalos személyek elleni szankciókról tárgyalni, miután elsősorban Olaszország ellenezne egy ilyen lépést. De, többen mások is úgy látják, hogy ez a jelenlegi helyzetben nem használna, amikor fontos a kommunikációs csatornák megőrzése Moszkvával.

Forrás: BruxInfo

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×