eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Burkatilalom jön Asztriában?

Jövőre véglegesítené az osztrák integrációs törvényt Sebastian Kurz külügyért és integrációért felelős miniszter, aki az APA osztrák hírügynökségnek adott interjújában kifejtette, hogy az erről szóló koalíciós tárgyalások igen lassan haladnak.

Kurz tervei szerint jövőre megegyezésre kell jutni a koalíciós partnerükkel, az Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ) az integrációról szóló törvény tervezetéről. A tervezetben főként a nyelvi képzésről, a munkaerőpiaci elhelyezkedésről és a társadalmi értékek közvetítéséről van szó.

Az integrációs csomagról szóló tárgyalásokat még ősszel felfüggesztették, mert a szociáldemokrata-néppárti kormánykoalíció nem tudott megegyezni elsősorban arról, hogy a menekülteknek mennyi alapellátás járjon.

A néppárti javaslat szerint a munkanélküli menekülteket egyeurós órabérért közhasznú munkára köteleznék, német mintára hetente 15-30 órát dolgoznának. Amennyiben ezt megtagadják, kevesebb szociális ellátáshoz jutnának. A szociáldemokrata álláspont szerint viszont a menedékkérelemmel rendelkezőket nem szabad másképp kezelni, mint az osztrák állampolgárokat.

A külügyminiszter további javaslata szerint az integrációs törvény korlátozná a burka viselését és tiltaná, hogy a szalafisták köztéren Koránt osztogassanak. E felvetéseket azonban a szociáldemokrata párt egyelőre ilyen formában nem támogatta.

A tervezet Kurz szerint jelzésértékű, ugyanis Ausztriában nincs helye olyan szimbólumoknak, például az arc lefátyolozásának, amelyek a női és férfi egyenjogúság ellen hatnak.

Kurz a hírügynökségnek adott interjúban emlékezetett, hogy a szem kivételével az egész arcot és testet elfedő muszlim női viselet, a burka betiltásának lehetőségéről beszélt legutóbb Angela Merkel német kancellár is.

Mint mondta: korábbi saját felvétései, például a Kelet-Európába irányuló menekültáradat megállítása és a balkáni útvonal lezárása is kezdetben nagy felzúdulást keltettek, aztán pár hét múlva a javaslatának megfelelő irányba mozdultak el. "Hasonlóképpen lesz az integrációs törvénnyel is" - mondta.

Egyúttal szorgalmazta a menekültek közmunkavégzését. Kurz kifejtette: havonta ezer ember kap menedékkérelmet, ők mind Ausztriában akarnak maradni, azonban nem találnak munkát, hanem rögtön szociális segélyt kapnak. Szakértőkre hivatkozva azt mondta, hogy ezeknek az embereknek a kétharmada várhatóan még öt év múlva sem tud majd munkát szerezni. Meglátása szerint havonta ezer ember kap úgy állami támogatást, hogy nem járul hozzá semmivel az ország mindennapjaihoz. Úgy vélte, hogy ez nemcsak a menekültek önértékelésének tesz rosszat, hanem így a társadalom sem fogja tisztelni és megérteni őket. "Ez mérgezi a társadalmat" - mondta, és reményét fejezte ki, hogy a koalíciós fél meggyőzhető lesz a kérdésben.

Meglátása szerint az ország vezetésének még eredményeket kell felmutatnia, hiszen a lakosságnak jelentős elvárásai vannak a kormánnyal szemben.

Arra is kitért, hogy míg a balkáni útvonalon megnyugodott a helyzet, a déli menekültútvonalakon továbbra is sokan érkeznek, 2016-ban húsz százalékkal több ember jött ebből az irányból, mint egy évvel korábban.

Kurz javaslata szerint a menekülteket meg kellene állítani az unió külső határánál, és a helyszínen kellene ellátni őket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×