INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

olaszország

matteo renzi

miniszterelnök

média

Renzi megy és jön?

InfoRádió / MTI

Egy újabb, második Renzi-kormány lehetőségéről írt csütörtöki címlapján a La Repubblica balközép olasz napilap, hangsúlyozva, hogy még napok kellenek az olasz kormányválság megoldására.

A La Repubblica emlékeztetett, hogy Matteo

Renzi szerda este hivatalosan benyújtotta lemondását Sergio Mattarella államfőnek, aki - az olasz politikai gyakorlat szerint - fenntartotta magának a döntés jogát.

Így nem kizárt az sem, hogy az államfő ismételten Matteo Renzit kéri meg a folytatásra egy esetleges nemzeti egységkormány élén, amelynek elsőrendű feladata a választási törvény megalkotása lenne egy következő parlamenti választás előtt. Az újabb megbízatást Matteo Renzi már többször kategorikusan kizárta, és egy újabb Renzi-kormányra az ellenzéki pártok is nemet mondanak, ennek ellenére az újságok nem vetik el ezt a lehetőséget. A La Repubblica emlékeztet, hogy a parlament tagjai is a folytatást szorgalmazzák. Anyagi érdekük legalábbis biztosan ezt diktálja, akkor ugyanis jogosultak lesznek a parlamenti életjáradékra.

A Corriere della Sera szerint Sergio Mattarella előtt három lehetőség áll, köztük az, hogy a balközép Demokrata Párt (PD) vezette jelenlegi kormánytöbbség élére új miniszterelnököt nevez ki, aki Pier Carlo Padoan pénzügyminiszter vagy Paolo Gentiloni külügyminiszter lehet, illetve az, hogy más pártok bevonásával, átmeneti, nemzeti egységkormányt hozat létre, ehhez azonban miniszterelnök is kellene, és akkor ismét Matteo Renzit kéri fel kormányfőnek. A Corriere úgy véli, hogy az államfő el akarja kerülni a mielőbbi előrehozott választást, de a parlamenti ciklus 2018-as lejártáig nem fogja tudni ezt elhúzni, és ezért már jövőre választások lesznek Olaszországban. A legnagyobb ellenzéki párt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) választói között interneten megkezdődött a voksolás, hogy ki legyen a párt miniszterelnök-jelöltje.

A La Stampa szerint Padoan vagy Gentiloni kerül a kormánypalotába, miközben Matteo Renzinek jót tett, hogy lemondott, népszerűsége megnőtt. Az újság azt a kérdést teszi fel, hogy Renzi elég erős lenne-e, hogy a PD nélkül induljon egy esetleges választáson.

A jobbközép Il Giornale szerint teljes a törés a mielőbbi választásokat sürgető Matteo Renzi és a belpolitikai válságot fékezni akaró Sergio Mattarella között. Az újság szerint Renzi hajlandó lenne az ideiglenes maradásra, de csak abban az esetben, ha a választási törvény megalkotása után az államfő már márciusra választásokat ír ki. Mattarella szerint viszont a félbemaradt választási reform miatt jelenleg nem lehet választásokat tartani. A választási szabályok átalakításának folyamatát épp az az alkotmánymódosítás zárta volna le, melyet az olaszok a múlt hét végén népszavazáson elutasítottak.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018