INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

hírek

inforádió

külföld

matteo renzi

olaszország

miniszterelnök

lemondás

Ki jön Renzi után?

Infostart

Olaszországban elfogadták a jövő évi költségvetést, távozik posztjáról Matteo Renzi. Három napon belül másodszor, immár hivatalos formában is benyújtotta lemondását Matteo Renzi olasz miniszterelnök. A köztársasági elnök most elfogadta azt, és így Renzi ügyvivőkét folytatja a munkát utódja megválasztásáig.

Az új olasz miniszterelnök személyéről az elnöki sajtóiroda tájékoztatása szerint csütörtök este megkezdik a konzultációkat, és a folyamatot szombat délutánig le akarják zárni.

A várakozások szerint a köztársasági elnök a jelenlegi kormány egyik tárcavezetőjét vagy a Demokrata Párt valamelyik tagját kéri fel kormányalakításra. Vannak azonban, akik szerint előrehozott választásokat kell majd tartani Olaszországban.

Matteo Renzi hétfő este jelentette be, hogy előzetes ígérete szerint lemond posztjáról.

„A kormányom lehetőségei itt véget érnek. Hittem benne, hogy sikerült átalakítani a politikai rendszert, amelyben a személyek nem, csak a betöltött pozíciók változnak. Kisebb felsőházat szerettem volna, de nem értem el sikert. Így megüresedik a székem” – mondta még hétfőn a kormányfő.

Matteo Renzi lemondásának az volt az oka, hogy súlyos vereséget szenvedett az alkotmány módosításáról szóló vasárnapi népszavazáson, pedig kormányzásának közel három éve alatt ezt tekintette az egyik fő politikai céljának.

Az elnök hétfőn azt kérte, addig maradjon hivatalában, amíg a törvényhozás elfogadja a költségvetést. Mivel ez tegnap megtörtént, ismét felkereste a köztársasági elnököt, akinek az irodájából immár ügyvivőként távozott.

Kapcsolódó hang

Lemondott Matteo Renzi
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018