eur:
392.62
usd:
366.17
bux:
66768.87
2024. április 25. csütörtök Márk

Rendeződhet Aleppo sorsa

Megállapodás körvonalazódik Moszkva és Washington között a harcok dúlta szíriai Aleppó sorsának rendezéséről. A hétvégén a humanitárius segélyek célba juttatásáról egyeztettek, hamarosan pedig a felkelők szabad elvonulásának biztosításáról folytatnak megbeszélést.

Esélyt kaphatnak a szabad elvonulásra a kormány ellen az Aleppo keleti felén harcoló felkelők, jelentősen csökkenhet a harcok intenzitása az egykor majdnem kétmillió lakosú városban – Moszkva és Washington képviselője Genfben hamarosan egyeztetésbe kezd a folyamatról.

A terveket ismertetve Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, az útvonalról és az ütemezésről szóló megállapodás megkötése után tűzszünet lép majd életbe. Azonban azokat a fegyvereseket, akik továbbra is a városban maradnak, terroristának, szélsőségeseknek fogják tekinteni. Lavrov hozzátette, támogatni fogják a szíriai hadsereg műveleteit a városban maradt bűnözői osztagok ellen.

A megbeszéléseket az előzetes tervek szerint kedden és szerdán tartják. Közben hétfő este szavaz az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy hétnapos tűzszünet bevezetéséről. Lavrov szerint ennek esetleges elfogadása hátráltatná a békefolyamatot, mert lehetővé tenné a lázadók számára, hogy átcsoportosítsák erőiket.

A legutóbbi hétvégén Rómában találkozott egymással az orosz és az amerikai diplomácia vezetője. John Kerry a megbeszélés után azt mondta, mindkét ország vezetése sürgetőnek tartja a szíriai helyzet rendezését, és nem fognak Donald Trump megválasztott amerikai elnök január 20-án esedékes beiktatásáig várni. Szó esett a segélyszállítmányok sorsáról is.

„Tájékoztattuk az ENSZ New York-i és genfi hivatalait, hogy nincs akadálya a szállítmányok Kelet-Aleppóba juttatásának. Ehhez mindössze az kell, hogy megállapodjanak a szíriai kormánnyal, hogy a konvojok átvonulhassanak a területen. Nem fenyegeti már ezeket veszély” - mondta Lavrov.

A város keleti, erősen szétlőtt felén most is több mint 400 ezer ember tartózkodik. Az ENSZ 150 ezer ember ellátására alkalmas segélyszállítmánya azonban eddig nem jutott el hozzájuk, a város nyugati felében vesztegel jó ideje.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×