eur:
392.79
usd:
366.69
bux:
66389.01
2024. április 25. csütörtök Márk

Sokkoló videó Nicolae Ceausescu giccses atombunkeréről

Megnyitják a látogatók előtt Nicolae Ceausescu, az utolsó román kommunista diktátor egyik bukaresti bunkerét, amely egykori otthona, a Primaverii (Tavasz) palota alatt, tíz méteres mélységben található - közölte szombaton a Mediafax hírügynökség, amely elsőként fotózhatta le a titkos létesítményt.

A nagyzási és üldözési mániájáról elhíresült diktátor állítólagos atombunkereiről, valamint a rezidenciáit és a különböző kormányépületeket összekötő alagutakról kivégzése után több mint negyed évszázaddal is ellenőrizhetetlen legendák keringenek Romániában. A Primaverii palota alatti bunker lesz az első ezek közül, amelyet a nagyközönség is megtekinthet.

A videót ebben a cikkben találja.

Ahhoz képest, hogy ez sem sokban különbözik a már tavasszal megnyitott palota kétes ízléssel berendezett, fényűző helyiségeitől, a belépőjegyet meglehetősen drágán adják, de a kifizetendő 200 lejért (14 ezer forintért) a látogatóknak állítólag olyan bennfentes részleteket is elárulnak az idegenvezetők a diktátor házaspár - Nicolae és Elena Ceausescu - életéről, amelyeket máshonnan nem tudhatnak meg.

A bunkerhez vezető vaskos páncélajtót a palota alagsorának egy semmit sem sejtető kárpitozott ajtaja takarja, onnan márványlépcsők vezetnek le egy ceremóniateremnek kinéző helyiségbe. Ennek mennyezetén keresztül egy speciális szellőztető berendezéssel juttatják be a gondosan megszűrt levegőt, a bunker fölötti betonréteg pedig több méter vastagságú.

A terem közepén egy nagy faragott asztal található nyolc faragott karosszékkel, körülötte pedig a diktátor által ajándékba kapott különböző emléktárgyak kaptak helyet. Vegyi- és atomtámadások híján Ceausescu feltehetően főleg lomtárnak használta bunkert: ott helyeztette el például azt a precíziós esztergapadot is, amelyet egyik bulgáriai látogatásán kapott ajándékba.

Miután a protokollépületeket kezelő állami hatóság több mint negyed évszázadon keresztül nem tudta, mit kezdjen a gondjaira bízott, eladhatatlannak bizonyult, jelentős fenntartási költséggel járó Primaverii palotával, a jelek szerint most a "Drakula-bizniszhez" hasonló idegenforgalmi látványosságként próbálja hasznosítani a kommunista diktátor kétes hírét.

A palota bunkerélménnyel bővített programkínálatának az a szépséghibája, hogy éppen a "túlélőszobát" és ahhoz kapcsolódó folyosórendszert nem tekinthetik meg a látogatók, mivel annak bejáratát - állítólag éppen a diktatúrát megdöntő forradalom napjaiban - sebtében befalazták, hogy Ceausescu ne menekülhessen el azon keresztül fellázadt népe elől.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×