INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 17. szombat
Jácint

tűzeset

izrael

oltás

Izraelben a gyújtogatókat keresik

InfoRádió / MTI

Izraelben vasárnapra eloltották a hatalmas anyagi károkozat okozó tüzeket, és megkezdték a gyújtogatók felkutatását. Eddig mintegy harmincöt gyanúsítottat vettek őrizetbe - közölte a helyi média.

Az öt napig tartó, Izrael szerte mintegy hatszázharminc tűzeset oltásán kétezer-ötszáz tűzoltó, köztük hatvankilenc ciprusi szakember, öt palesztin tűzoltó egység és négyszázötven polgári védelmi katona dolgozott éjjel-nappal. Az erőfeszítéseik ellenére mintegy ezernyolcszáz lakás rongálódott meg, közülük 527 lakhatatlanná vált, és több tucat teljesen leégett. A tűz martalékává lett 7400 hektár föld és 3200 hektár erdő.

A gyors kitelepítéseknek köszönhetően emberéletet nem követeltek a bozót- és erdőtüzek, de mintegy száznyolcvanan orvosi segítségre szorultak füstmérgezés miatt. Közülük hárman súlyosan, kilencen közepesen, a többiek viszont csak könnyebben sérültek meg.

A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet kétmilliárd sékelre, (mintegy százötvenmilliárd forintra) teszi a keletkezett anyagi kárt. Amennyiben a kormány vasárnapi haifai ülésén terrormerényletnek ítéli az országos tüzeket, akkor az államkassza és nem a biztosítók fogják kárpótolni a károsultakat.

Azok a családok, melyeknek otthona lakhatatlanná vált, már vasárnap fejenként 2500 sékeles (mintegy 175 ezer forintos) gyorssegélyt kapnak az államtól.

Az oltást huszonkilenc tűzoltó repülőgép segítette, ebből tizennégy izraeli, a többi pedig nemzetközi segítségként külföldről érkezett az oltási munkálatokhoz.

A tűzoltók szerint eleinte a szélsőségesen száraz és szeles időjárás, valamint hanyagság okozta a tüzek fellángolását, de szerdától a gyújtogatás is szerepet játszott az új tűzfészkek kialakulásában. Az egyes tüzek kitörésének okát szakértők fogják megállapítani, és amennyiben szándékosság nyomait fedezik fel, a rendőrség nyomozói is munkába lépnek.

Avigdor Liberman védelmi miniszter vasárnap reggeli nyilatkozata szerint legalább tizenhét tűzesetet bizonyítottan gyújtogatók okoztak. Gilád Erdan belbiztonsági miniszter a szándékosan tüzeket okozókat újfajta terroristáknak nevezte, és házaik lerombolását követelte mellékbüntetésként - a merénylők elleni házrombolásokhoz hasonlóan. Naftali Bennet oktatási miniszter "tüzes terrorizmusnak" nevezte a történteket, és válaszul több és nagyobb telepeslakás építését sürgette.

Összesen harmincöt embert vettek őrizetbe gyújtogatás vagy arra való felbujtás vádjával, akik közülük tízen izraeli állampolgárságú arabok.

Az izraeli tüzekkel párhuzamosan a Palesztin Hatóság tűzoltói is mintegy kétszáz tűzesethez voltak kénytelenek kivonulni Ciszjordániában, ezeket a szélsőséges időjárás és az emberi gondatlanság okozta. A Háárec című újság honlapjának értesülése szerint szintén tüzek törtek ki az utóbbi napokban számos helyen Jordániában, Libanonban, Törökországban és Egyiptomban. A meteorológusok előrejelzése szerint keddtől emelkedik a levegő páratartalma, csütörtöktől pedig csapadékossá válik az időjárás a térségben.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018