eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Sokkolta a világot Trump győzelme

Sokkolta a világot, hogy Donald Trumpot választották meg az Egyesült Államok következő, 45. elnökének, a legtöbb ország vezetője azonban értésre adta: kész együttműködni Barack Obama republikánus utódjával és a Washingtonnal való jó viszonyban érdekelt.

Gratuláltak Trump győzelméhez az Európai Unió főbb intézményeinek vezetői, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke ugyanakkor megjegyezte, hogy az amerikai elnökválasztás eredménye várhatóan megnehezíti az együttműködést az EU és az Egyesült Államok között. Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közös levelében azt hangsúlyozta: az EU és az Egyesült Államok közötti együttműködést még erősebbre kell fűzni. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is gratulált Trumpnak, és közleményében hangsúlyozta: a hibrid hadviselés, a kibertámadások, valamint a terrorfenyegetettség korszakában "kihívásokkal teli biztonsági környezettel kell szembenézni", amelyben "az amerikai vezető szerep fontosabb, mint valaha".

A hivatalos látogatáson Londonban tartózkodó Szijjártó Péter külügyminiszter Trump győzelmére reagálva azt mondta: Magyarország NATO-szövetségesként készen áll arra, hogy a lehető legszorosabban együttműködjön az Egyesült Államokkal és új elnökével.

Theresa May brit miniszterelnök gratulációja mellett hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia és az Egyesült Államok továbbra is "erős és közeli partnere lesz egymásnak a kereskedelem, a biztonság és a védelem területén".

A Kreml sajtószolgálata szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök is gratulált és kifejezte reményét, hogy a megválasztott republikánus párti amerikai elnökkel együtt tud majd működni azért, hogy kivezessék az orosz-amerikai kapcsolatokat a válság állapotából, megoldják a nemzetközi politika aktuális kérdéseit és hatékony válaszokat találjanak a globális biztonság elleni kihívásokra.

Francois Hollande francia államfő is gratulált Trumpnak, de arra figyelmeztetett, hogy az eredmény "bizonytalan időszakot" nyit, ezért Európának egységesnek kell lennie.

Angela Merkel is gratulált Trumpnak és hangsúlyozta, hogy Németországnak az Európai Unión kívül az Egyesült Államokkal van a "legmélyebb kapcsolata". A partneri kapcsolat az Egyesült Államokkal "a német külpolitika egyik alapköve, és az is marad" - hangsúlyozta a német kancellár. Ursula von der Leyen német védelmi miniszter viszont "súlyos megrázkódtatásnak" nevezte Trump győzelmét.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter szerint a választási eredmény igen sok változást fog jelenteni a világ és Európa számára. Christian Kern osztrák kancellár is gratulált Trumpnak és úgy vélte, hogy az eredményből le kell vonni az Európában tartandó választásokra vonatkozó tanulságot is.

A korábban nyíltan Hillary Clinton demokrata párti jelöltet támogató Matteo Renzi olasz kormányfő is azt hangsúlyozta, hogy bár "nagy nemzetközi változások korát éljük", az Olaszország és az Egyesült Államok közötti barátság stabil és erős marad.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerdán Twitter-oldalán közzétett üzenetben gratulált Trump győzelméhez, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nélkülözhetetlen partner számukra.

Andrzej Duda lengyel elnök is gratulált Trumpnak, és reményét fejezte ki, hogy győzelme után is fejlődni fognak az amerikai-lengyel kapcsolatok.

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter úgy látja, hogy Trump friss széllel és új szempontokkal érkezik a politikába és reményét fejezte ki, hogy a két ország partnersége és szövetségesi viszonya folytatódni fog.

Levélben gratulált Trumpnak Klaus Iohannis román államfő, és együttműködési készségét hangsúlyozta az Egyesült Államok leendő elnökének.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök az Egyesült Államokkal való kétoldalú jó kapcsolatok folytatását reméli Trump elnökségétől.

Dmitro Simkiv, Petro Porosenko ukrán elnök hivatalának helyettes vezetője szerdán egy tévéinterjúban azt mondta, hogy Ukrajna együtt fog működni Trumppal.

Recep Tayyip Erdogan török államfő reményét fejezte ki, hogy Trump győzelme a demokrácia és a fejlődés tekintetében pozitív változásokat idéz elő a Közel-Keleten, valamint az alapvető jogokra és a szabadságra nézve a nagyvilágban.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csak több óra elteltével tette közzé gratulációját, amelyben Trumpot Izrael igaz barátjának nevezte, s közölte, hogy kész az együttműködésre vele a térség biztonsága, stabilitása és békéje érdekében. Gratulált Donald Trump elnökválasztási győzelméhez Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök is, aki egyben reményét fejezte ki, hogy még szorosabb együttműködés lesz a két ország között, amely elősegíti a közel-keleti béke és stabilitás megteremtését.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter arra figyelmeztette Trumpot, hogy tartania kell magát a Teheránnal kötött nemzetközi nukleáris megállapodáshoz.

Kína a külügyminisztérium közleménye szerint kész együttműködni az új amerikai kormányzattal és bízik abban, hogy Trump győzelmével új lehetőségek nyílnak az együttműködésben.

Abe Sindzó japán miniszterelnök üzenetében hangsúlyozta: reméli, hogy Japán és az Egyesült Államok vezető szerepet játszik az ázsiai-csendes-óceáni régió békéjének szavatolásában.

Szöul szerint Trump folytatja majd a jelenlegi amerikai politikát, a nyomásgyakorlást Észak-Koreára nukleáris- és rakétakísérletei miatt - jelentette ki Jun Bjung Sze dél-koreai külügyminiszter.

Sok sikert kívánt Trumpnak Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök, aki korábbak keményen, diplomáciában nem megszokott kifejezéseket használva ostorozta Barack Obama leköszönő amerikai elnököt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×